Папата благослови българския народ



Дарик

С приветственото си слово към официалната българска делегация, която беше приета във Ватикана папа Бенедикт XVI благослови целия български народ и го поздрави за Празника на славянската писменост и култура. Официалната българска делегация за честванията на 24 май във Ватикана бе приета в стаята на папите.

Нека не забравяме делото на св.св. Кирил и Методий, тъй като то представлява модела мултикултурност на вярата, призова папа Бенедикт XVI.

В словото си, което главата на Римокатолическата църква произнесе на италиански език, заяви че преоткриването на християнските корени е важен принос в построяването на общество, в което властват духовните и културните ценности.

От сърце желая тази наша среща да се превърне в повод за все по-динамични и братски отношения между нас, каза още папата, след което благослови България и нейните граждани.

Преди аудиенцията във Ватикана вицепремиерът Ивайло Калфин и водената от него делегация се поклониха на гроба на св. Кирил в базиликата "Сан Клементе" и поднесоха цветя на паметната плоча на създателите на славянската азбука, която се намира в базиликата "Санта Мария Маджоре". Именно там за пръв път са били осветени славянските православни книги и славянският език е обявен за литургичен.

Надявам се дни като днешния да правят горди всички европейци, които са станали по-свободни заради делото на братята Кирил и Методий, каза вицепремиерът Ивайло Калфин в базиликата "Сан Клементе".

Днес не можем да не помислим за Европа на 21 век, Европа на общите ценности, в която България заема своето достойно място, отбеляза Калфин.

След края на словото му, събралото се множество на гроба на св. Кирил, запя химна "Върви, народе възродени".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...