Македонското правителство иска обяснение от Белград за финансирането на ПОА




Източници:
La Croix,Телевизия А1

Днес Македонското външно министерство е изпратило официална нота до Белград с искане за допълнително обяснение относно признанията на сръбското правителство, че е финансирало архиепископ Йован Вранишковски и управляваната от него Православна Охридска архиепископия (ПОА), която е автономна македонска единица в рамките на Сръбската православна църква. „Финансовото подпомагане на Йован Вранишковски и последователите му от официален орган на друга държава противоречи на добросъседските отношения”, – е казал пред журналистите македонският външен министър.

Нотата е изпратена до посланика на Сърбия и Черна гора след протеста на Македонската православна църква, която обвинява сръбското правителство за намеса в делата на друга държава. Според Скопие, Белград е подпомогнал ПОА с 500 хиляди динара (5 700 евро).

Македонската телевизия А1 си задава въпроса, дали македонските управници, избрали тази форма за изясняване на случая, вместо остро да протестират пред колегите си в Сърбия и Черна гора, се опитват да запазят добросъседските отношения, или властта се страхува да влезе в нов конфликт, свързан с архиепископ Йован.

„Мога единствено да ви информирам, че МВнР официално ще поиска обяснение от съответното министерство в съседна Сърбия”, – е заявил премиерът на Република Македония Владо Бучковски.

„Нов план за гонение” – така членовете на ПОА са нарекли обявяването на доказателствата от страна на МПЦ, че сръбското правителство ги е финансирало. „Православната Охридска архиепископия не е длъжна да дава отчет на никого за своята финансова дейност”, – се казва в съобщението, обявено в уебсайта й.

„Сръбска православна църква в Република Македония няма, с решението на Събора на МПЦ от 1959 година в Македония е образувана МПЦ. Тя е утвърдена и с Конституцията на Република Македония и затова ние не можем да приемем който и да е на този свят да казва, че у нас съществува СПЦ”, – е заявил пред А1 Цане Мояновски от Комисията за отношенията между верските общности.

„Такъв субект в Македония не съществува”, – е допълнил Мояновски. Опитът за регистрацията на Охридската архиепископия е бил отхвърлен от Комисията за отношенията между верските общности.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...