Духовници предлагат алтернативен вариант за изучаването на религияИзточник: Днес Плюс

Статутът на обучението по религия да се регламентира като задължителен предмет или алтернативно задължително избираем, предлагат духовници и богослови от страната. Те възнамеряват да изпратят до Народното събрание, Светия синод на Българската православна църква и Министерството на образованието и науката обръщение, в което посочват мотивите за искането си. Според духовниците, децата трябва да имат право да изберат дали да изучават предмета със светско или религиозно съдържание. Освен това според тях, финансирането на обучението трябва да се осигурява от държавния, а не общинските бюджети.

В предложението на МОН за задължително изучаване на религия е налице пълна подмяна на религиозното съдържание на предмета със светско, заяви пред варненските медии Борислав Аврамов, отговарящ за мисионерската дейност и работа с младежта във Варненската и великопреславска митрополия, който обаче отбеляза, че това се възприема от родителите като възпитаване на морални ценности в децата.

От учебната 2008/2009 година да се въведат поетапно предметите “Религия – Християнство” и “Религия – Ислям” от 1 до 8 клас като задължително алтернативно избираеми заедно с друг предмет, който да се изучава от учениците, които не желаят да учат религия, настояват още авторите на обръщението. В него се предлага всички преподаватели да имат висше богословско или педагогическо образование с допълнителна квалификация по богословие.

Според варненските духовници е наложително да се възприеме европейското отношение към образователните изисквания за религиозно обучение. Според анализ на религиозното образование в Европа, цитиран от председателя на морския храм “Св. Николай Чудотворец” протойерей Василий Шаган в 20 от страните членки има конфесионално обучение, в две отсъства, а в шест се изучава като религознание и религиозно-нравствени изследвания.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...