Дякон Харитон Манов и монах Натанаил бяха ръкоположени на Неделя СиропустнаНа 14 март, когато Православната Църква отбелязва Неделя Сиропустна – денят за взаимно опрощение, в столичния храм „Св. Троица“ в кв. „Гео Милев“, район Слатина, бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Евтимий, йеромонах Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ – Седемте престола, протойерей Йоан Попиванов, предстоятел на храма „Св. Троица“, протойерей Костадин Тренев, храмовото духовенство в състав: свещеник Илия Павлов, свещеник Георги Димитров и свещеник Андон Софиин, както и свещеник Лука Китин, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, йеродякон Гавриил, дякон Харитон Манов, дякон Гавриил Николов, дякон Йоан Кръстителски и дякон Иван Димитров.

В началото на литургията за четци и певци на Българската православна църква бяха постригани благоговейният мъж Игнат Игнатов и неговият син – също Игнат.

В последствие дякон Харитон Манов бе ръкоположен за свещеник, а монах Натанаил от Осеновлашкия манастир получи йеродяконско ръкоположение.

Свещеник Харитон (Радостин) Росенов Манов е 42-годишен. Има висше образование с три завършени магистратури, една от които е в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Със своята съпруга имат 5 деца, като най – малката е ученичка в 6 клас. Ръкоположен е за дякон на 18 януари 2020 г. от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Йеродякон Натанаил (Георги) Славчев Самаров е роден през 1983 г. в гр. Гоце Делчев. Постриган е за монах в Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ – Седемте престола на 29 декември 2020 г. от Белоградчишкия епископ Поликарп, а негов духовен изповедник е йеромонах Севастиан, игумен на светата обител.

В края на светата Литургия енорийските духовници свещеник Илия Павлов, свещеник Георги Димитров и свещеник Андон Софиин получиха офикия „протойерей“, за дългогодишно и достойно служение в столичния храм.

Със слово епископ Поликарп поздрави духовенството, певците, гостите на храма и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като пожела на новоръкоположените и офикирани отци благодатно служение на духовната нива и да помагат за спасението на мнозина. Владиката също така сподели: „Основното в нашия духовен подвиг, без което няма подвиг, без което не можем да бъдем в евангелския Дух, в предстояване с молитва пред Бога и най-вече да очакваме от Бога милост и плодове, е че не можем да вървим по този път, ако не простим съгрешенията на тези, които са до нас, и ако не поискаме прошка от тях… Простено, прости!

 

Източник: Официален сайт на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...