Епископите Серафим и Григорий са двамата кандидати за Неврокопски митрополит



777Днес, 12 януари, почти два месеца след кончината на митрополит Натанаил, в сградата на митрополията в Гоце Делчев се състоя епархийският избор, който определи двамата кандидати за Неврокопски митрополит.

След края на св. Литургия в храма „Св. св. Кирил и Методий“, избирателите от петте духовни околии на Неврокопската епархия посочиха двама от епископите-кандидати. Това са Мелнишкият епископ Серафим – с 30 гласа, и Браницкият епископ Григорий – с 28 гласа.

Двамата епископи бяха избрани сред други 8 кандидати, включени в изборната листа, а това бяха: Крупнишкият епископ Инокентий, Месемврийският епископ Иаков, Тивериополският епископ Тихон, Стобийският епископ Наум, Величкият епископ Сионий, Драговитийският епископ Даниил, Траянополският епископ Киприян и Главиницкият Йоан. От листата бяха извадени Агатоникийският епископ Борис и Проватският епископ Игнатий.

Непосредствено след оповестяването на резултатите, духовенство и миряните от Неврокопската епархия изразиха задоволството си от избора. На 19 януари, неделя, предстои гласуването на Св. Синод, което ще определи кой от двамата кандидати ще оглави Неврокопската епархия.

Мелнишкият епископ Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност „Ландшафтна архитектура“ през 1997 г., а през 2011 г. – Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. На 18.11.2000 г. е постриган за монах в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах – на 20.12.2000 г. Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 01.07.2006 г. От 09.2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир. На 18.12.2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки в катедралния храм „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.

Браницкият епископ Григорий е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в София. Приема монашески постриг на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ от Неврокопския митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Възведен е в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 г. През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия“. С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил, преминава на послушание в Софийска епархия, в която от 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия. На 29.10.2010 г. е ръкоположен за епископ с титлата Браницки в Троянската света обител и е назначен за викарий на Софийския митрополит. От февруари 2011 г. е игумен на Троянския манастир.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...