Катедралният храм в Силистра посрещна на празника си частица от светия Кръст Господен



На 29 юни в катедралия храм "Свети равноапостолни Петър и Павел" бе отслужена Света Божествена литургия по повод храмовия празник от Доростолския митрополит Иларион и Русенския митрополит Неофит. Предишният ден на връх празника частицата от светия Кръст Господен, дарена от Йерусалимската патриаршия, бе посрещната с литийно шествие и молебен. А 145-годишният храм посрещна празника си и с обновени стенописи.

 

Сутринта на 28 юни Доростолският митрополит Иларион от София през Великотърновския храм "Рождество Богородично", Троянския манастир, Петропавловския манастир и манастира Покров Богородичен край Силистра пристигна в града със свещения къс с размери колкото монета от една стотинка. Положен е във восък и е вграден в долната част на дървено Разпятие. Българският архиерей е получил и грамота, със специална поръка да пази свещената реликва.

От Йерусалим преди три седмици, в специална ракла, свещеният дар е пренесен в България от стафрофорен свещеноиконом Добри Чаков, предстоятел на храма и протосингел на Доростолска митрополия. Светата частица е обещана на дядо Иларион през ноември миналата година, тъй като Силистра от древни времена чества своя празник в деня на Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен.

Българският град е вече един от малкото градове, които притежават свещена частица от Кръста. Това сподели за предаването "Благовестие" отец Добри, който каза и, че в момента на внасяне на свещената реликва в храма, вън е заваляло дъжд като благословение след продължителната суша и горещина. Силистра е била седалище на патриарх Дамян, при когото България е почетена за автокефална Църква.

В Силистренският храм от 2003г. се съхранява и късче от мощите на Св. Дасий Доростолски.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...