Забраниха на делегатите на църковния събор да говорят пред медииМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. glory каза:

  Протестантската злоба край няма 🙂

 2. p_stefanos каза:

  „предполага се, че всеки делегат на тоя събор има глава на раменете“
  Това не се предполага, то се вижда, но за съжаление това не е достатъчно и от това не следва, че „сам преценява какво и защо да каже на медиите“.
  От всички средства, които използва ДС против църквата, най-резултатно се оказа ограничаването на достъпа на интелигентни хора в клира – епископи и свещеници. Оттам следва всичко останало.
  Няма друга църква в света без сайт, без списание и само с едно тънко, малотиражно и безсъдържателно вестниче. Нашата църква е единствената, в която нито един митрополит („висшето ръководство“) не е издал нито една истинска богословска книга (тези на дядо Иоаникий не ги броя). Това само по себе си е голям проблем, но още по-голям проблем е, че това никак не тревожи „висшето ръководство“, както то се самоназовава.
  Присъщо на църквата е да бъде отворена – „идете, научете!…“, „тъй да светне светлината ви пред човеците…“ Затвореността е присъща на сектата, защото там има неща не за показ. Затвореността е комплексарско поведение.
  Много е жалко наистина.
  Мисля, че основната причина е в това, че ни липсва смелост. Искаме кривото да се изправи само. Трябва да се молим, Господ да ни даде смелост!

 3. iliana каза:

  Забранено е да се ГОВОРИ пред медии?! Естествено, че няма форма и каквото и да било собствено църковно правило, по които да се реализира такава забрана. В какво качество точно пък дядо Йоаникий ще нареди на когото и да било какво да прави; освен на свещениците от епархията си и то по богослужебни и организационни въпроси, а не по въпросите на съвестта им. За делегатите-миряни, към които неформалните „лостове“ са трудно приложими, пък съвсем не виждам как ще стане.

  Явно някакви вътрешни разговори са имали и несръчният опит на еп. Николай да придаде тежест на това „решение“ пак прави църквата за смях. Ами като няма да даваш изявления – не давай! Какво значи – забранено ми е? Къде забраняват така… Има си информации, които е забранено да се разпространяват; за останалото може да говориш с когото искаш; даже ако си в армията.

  Но даже да оставим тия правила: предполага се, че всеки делегат на тоя събор има глава на раменете и сам преценява какво и защо да каже на медиите. Предполага се, че на всеки от тях трябва да се има доверие, иначе какво правят там?

  Е? Какво е предназначението тогава на подобна забрана, (освен да направи сеир на медиите)?

 4. semo_semkov каза:

  Правилно го казват Илияна и о.Стефан. Вероятно „забраната“ да се говори намирисва на комунистическа диктатура и манипулиране. Ами, че истината се казва открито, нали сам Спасителя обвинен от фарисеите в конспиративност отговаря, че винаги е говорил открито на народа и няма нищо, което да е укрил. Защо? Защото този, който живее в истина, т. в светлина, не се страхува от „тъмнината“, от изобличение и критика. Компроментирания, лицимирът, хитрецът, винаги ингтригува. Защо? За лична изгода!

 5. ivo_tehno каза:

  Добре и да им право на глас какво ще кажат, че всичко е ОК в Църквата и си е само тяхна работа? Но времената са близо нека помислим и за себе си и съм сигурен, че ще стане, както повреме на Христос ще се оттегли благодатта от тези, които не я заслужават и ще се даде на тези „малките“, които я заслужават.
  ПС нямам предвид старостилство или нещо от рода

 6. Альоша каза:

  По принцип медиите у нас са неграмотни по християнската тема, особено православната, та нужно ли е да им се дава храна, която би могла да настрои делегатите един срещу друг.
  Те мълчат през другото време поповете и медиите, защо сега да говорят?! Нямат опит в комуникацията помежду си. Аз одобрявам наличието само на един говорител, който много ги „разтяга локумите“ и говори с дълбоки въздишки, но пък сигурно е добър в омайването на хубавите журналистки 🙂
  Бог да ни благослови! Да се радваме събор, който да не спира докато нещата не се оправят, т.е. комунизъма да си отиде от нашата поместна Църковна структура.
  П.П.Не е правилно да национализираме християнството, Църквата.

 7. Альоша каза:

  Не сме членове на Българската православна Църква, а на Православната Църква в България.

 8. pavelpenev каза:

  Не знам защо но имам натрапчивото усещане, че църковните пастири работят СРЕЩУ душеспасителното дело на църквата в света. Мечтая си да ме опровергаят… Отчаяно желая да ми докажат, че не е така! …. Дано да докажат…

 9. sandi каза:

  Аз бях делега на събора. На никого не са забранявали да дава изявление на събора, от свое име ! Взе се решеие официално изявление да прави само избран от самия събор говорител .