Защо в БПЦ не се служи на съвременен книжовен български езикДискусия, с която започва новият сезон на „Вяра и общество”

В първото издание на предаването за новия сезон Ви предлагаме: 

  • Памет за един достоен архиерей, въпреки някои противоречия в биографията му – спомняме си за митрополит Дометиан, който ни напусна през тази седмица, с неговите откровения пред камерата на „Вяра и общество”, които пазим в архива си. Спомняме си отново онова, което ни е казвал през годините – за вярата, превратностите на времето, в което е живял, за устойчивостта на духа, за изкушенията и изкуплението в живота на един български архиерей, който беше обичан от мнозина.
  • Защо в БПЦ не се служи на съвременен език?  Има ли свещен език в християнството? Една все по-необходима дискусия по темата с богослова и филолог Пламен Иванов, с църковния певец и богослов Никола Антонов и писателя Теодора Димова. Очакваме вашите мнения и въпроси предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.
  • За изкуплението на един грях отпреди 42 години – успя ли новият храм „Вси светии” да  облекчи болката на русенци от безсмисленото разрушаване на църквата през 1975 г.? Ще се докоснете до отчаянието отпреди няколко десетилетия и неизживяната от тогава мъка, ще разберете какви белези в душите на съвременниците е оставил този акт на унищожение и каква емоция днес владее жителите на крайдунавския град, ще ви припомним с уникална кинолента разрушаването на храма, както и единствените кадри запечатали като декор в един популярен български сериал все още непокътната църква „Вси светии”, строена през ХІХ век. Всичко това в репортажа на Ивелина Белчева и колегите от БНТ-2 – Русе. 

Гледайте ни, очакваме ви. Започваме точно в 17.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...