Защо социалните служби в България схващат бавно?Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Владислав каза:

  И точно това трябва да бъде „схванато“ спешно от изпълнителната власт. Освен ако нейната цел не е умишлено да унищожава народа (и страната).

 2. safa каза:

  Sled kato problema ne e edinstveno v socialnite slujbi,za6o sa te togava sazdadeni i vzemat suma pari.Da gi zali4at i parite koito se davat na tez slujbi v cialata strana ne sa malko i moga da vi kaja 4e 2/3 ot soc.slabite 6e mogat solidno da badat podpomagani.Nali si imame soc.ministerstvo,vsi4ki drugi slujbi sled kato i otgovornost za ni6o ne nosiat sa sledovatelno samo lapa4i na pari.A otli4no se znae 4e da si soc.slujitel triabva da si blizak na toz ili onzi.Ta nali ot pomo6ite vseki triabva da polu4i!

 3. Владислав каза:

  Според мен имате право. Социалните служби са неефективни. Това се държи на лоша организация и ниска мотивация. Най-лошото обаче е ниският морал на служителите. А и да не е непременно нисък. Това,Именно оттам идва всичко. Представете си т.нар. „сестри на милосърдието“ на майка Тереза. Имам удоволствието да познавам някои от тях лично. Как си представяте при тях всички тези неща да се случват?… Има ли при тях неефективност, липса на мотивация и нисък морал? Има ли корупция? Реторични въпроси…

 4. Владислав каза:

  Казвах… за това и най-високият морал е недостатъчен! На хората са нужни любов и жертва, но чиновниците трудно намират тези неща.
  Е, не можем да изискваме християнска благотворителност. Църквата „бере душа“, едвам оцелява, няма сили. По-добре все пак да се прави нещо, па макар и без сърце. Държавата има канали и ресурси, има средства да събира и разпределя пари. От друга страна, тя пък има недостатъците, които казах. Къде е изходът?
  Мисля, изходът е само един. Цялото ни общество има нужда от оздравяване и от лечение. Ние вече не можем да говорим в нашата страна даже за упадък на морала. Това е норма. Вече виждаме… масово ското- и бесо-уподобяване. Никой даже вече не ги идентифицира тези неща като такива- и това е най-страшното.
  За мен като християнин причините са в загубата на християнската духовност на народа. Често казвам:празно място не остава! Прогоните ли Христа, на Негово място идва друг. А какъвто дух ви донесе той, такъв ще бъде и моралът ви. Но моралът на обществото е само индикатор. Духът е този, който носи живот или смърт. Виждаме какво носи сегашният „български“ дух- смърт. (Не непременно внезапна и масова…) Навсякъде! Народът се топи с милиони, буквално изчезва, т.е.умира.
  Ако не оздравим обществото чрез връщане към Христа и Църквата, просто ще изчезнем. Трябва ни вероучение, евангелизация, живот в Църквата, участие в тайнствата, православна култура. Може да съм мечтател. Съжалявам- нямам какво друго да кажа. Не е лесно, но всеки може да направи нещо.

 5. Jessie каза:

  Ама май избягахме от същината на проблема: майката е пребила децата си. В другия случай друга някоя майка е уморила от глад детенцето си. Социалните служби не са виновни – те не са родили тия майки, нито са ги възпитали (в случая „невъзпитали“). И – вярвам знаете – по цял свят социалните работници са тия, дето взимат най-малко пари. Те са на бюджетна заплата и не се облагодетелстват от ничии помощи. Напротив – опитват се да помагат…Вярно, бумащината е катастрофална, вярно – опитват да върнат малкото мозък в главите на „недораслите“ майки, за да си гледат сами децата…Защото на детето му е най-добре у дома при родителите. Е, поне в повечето случаи е така. Ако се институционализират всички деца в криза – резултатът е катастрофален…затова в момента се деинституционализира този сектор. Предполагам знаете… Тезата, която се опитвам да защитя е, че социалните работници не са виновни за кошмарната скотовщина, която е в главите на някои „родители“…те (социалните) наистина се опитват да помагат с всички сили, с които разполагат…Прочее, социалните служби не са виновни и затова, че децата ни започнаха да се самоизбиват по училищата – ние сме си виновни – просто сме калпави родители…

 6. saluti каза:

  мисля, че се отнасяте в абстрактно мислене на живота, което не е много полезно винаги. всеки път когато някой не е на място в държавата, когато е некадърен, безчувствен или безотговорен, почва се да се търси обяснение в какво ли не – лошо ни е обществото, нравите, заплатите… турското робство.

  да, диви майки си морят децата и социалните служби не са ги накарали да го правят. но тея социални служби колкото и малко пари да вземат са затова – да попречат това да се случи, а не да цъкат с език.

  все едно да кажете, когато едни лекари бездействат и хората умират, че не са виновни лекарите, а болестите в света са следствие на грехопадението или на лошата екология (което пак има връзка) на прехода – виновни са политиците, или ниската ни здравна култура..

  причините са си причини. фактът, че някой не си гледа работата, си е факт. когато тук мисля защо моите пари от данъци отиват за службите закрила на детето, много ясно че се питам какво правят тези служби и как.