Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бе удостоен с царския орден “Св. Александър”



На 18 септември Негово Величество цар Симеон II, Велик магистър на Царските ордени, удостои Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний с Великия офицерски кръст на Царския орден “Св. Александър” по повод 10 години от каноническия му избор, мисионерската му дейност за българите в диаспора и за особените му заслуги към съхраняването на молитвената и историческа памет на Царската ни династия, съобщава Официалният сайт на Св. Синод на БПЦ-БП.

Орден “Св. Александър” е основан от княз Александър I в края на 1881 г. и първите наградени с него са били предимно чужди граждани – короновани особи и високопоставени сановници, с цел да се подпомогнат дипломацията и усилията на монарха и правителството за укрепването на международния авторитет на новата държава. След края на Сръбско-българската война са добавени и два раздела на ордена, предназначени за военни и фронтови заслуги – с кръстосани мечове.

Когато Фердинанд Сакс-Кобург и Гота сяда на българския престол, той става Велик магистър на ордена, който дотогава е съставен от пет степени и сребърен кръст. През 1888 г. сребърният кръст официално е добавен към останалите под формата на шеста степен на ордена. След цар Фердинанд I последователно цар Борис III и цар Симеон II стават Велики магистри на династичния орден, който последният български монарх продължава да дава, докато е в изгнание, а и до днес.

Кавалери на ордена са били някои от най-бележитите имена на българската Църка – екзарсите Антим I, Йосиф и Стефан, а след това и Българският патриарх Кирил. През 1965 г., докато е в изгнание, царят удостоява с орден “Св. Александър” и Йерусалимския патриарх Венедикт.

Носител на същия орден е и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Снимки: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...