Приключи реставрацията на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас



С концерт под надслов „Вяра и свобода“ на 21 септември официално ще бъде открит реставрираният катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас, който е с изцяло обновено осветление, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.

В програмата ще се включат над 120 бургаски артисти, представители на хоровото изкуство, а водещ на събитието ще бъде актьорът Тони Минасян. Сред участниците ще бъдат хор „Родна песен“, формацията „Морски песъчинки“ с ръководител Милена Добрева, фолклорен ансамбъл „Странджа“ с хормайстор Атанаска Бонева, солистът на Държавна опера – Бургас Диман Панчев, както и няколко формации от школата „Милка Стоева“ с ръководител Светла Стоева, до която стоят Мариета Секлемова и Лили Бедросян.

Храм-паметник „Св. св. Кирил и Методий” се намира на едноименния площад в центъра на Бургас. Преди повече от век на този площад е имало малка къща, дом на свещеника Георги Стоянов. По това време населението на региона е било смесено, съставено предимно от турски и гръцки етнически групи. Свещеникът обикаля градове и села от Бургас до Одрин, за да убеждава хората да отхвърлят гръцката църква и да организира български черкви и училища, в които да се преподава българската вяра. Най-голямото му дело идва след това. Навръх първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий, той отдава дървената си къща в Бургас да бъде преустроена в храм, носещ техните имена, въпреки че е на 58 години и има осем деца. Година по-късно едната стая вече е готова и той сам започва да проповядва в „новата църква” и да дава уроци в тясно коридорче, което се използвало за училище.

Храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас е един от 100-те национални туристически обекта. Дейностите по реставрацията на фасадата започнаха през 2020 г., а сега, по думите на кмета Димитър Николов, всички елементи по нея са възстановени в оригиналния си вид.

„Възстановителните дейности се превърнаха от строителна в художествена реставрация. Те трябваше да бъдат в значителна степен допълнени от скулптурни умения и знания“, пояснява г-н Николов. В съобщение на страницата на общината Николов казва още, че всички елементи, капители, конзоли, ключови камъни, пиластри, бази, фризове, корнизи, арки и други са били ретуширани на място до първоначалната им форма и обем, за да може от тях да се свали точен отпечатък. След това е направен калъп за отпечатък от мястото, гипсова отливка от оригинал, ретуш и изработка на силиконов калъп за тиражирано отливане на елементите. Общият брой на свалените отпечатъци е 57, а на изработените калъпи – 58. След това на фасадата са били отлети и монтирани над 1200 елемента.

Част от материалите, използвани при реставрацията, са били поръчани от производители в Италия, Германия и Англия, допълва градоначалникът.

В дейностите са участвали висококвалифицирания реставратори, скулптори и художници от Бургас, към които се присъединяват и възпитаници на филиала на Националната художествена академия в морския град.

Източник: Община Бургас; БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...