Киевският митрополит Онуфрий: Любовта ще спаси света от самоунищожение



Основното нещо в живота на човека е любовта към Бога и ближния. Това каза Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий в проповед по време на Божествената литургия в храма „Св. Агапит“ в Киево-Печорската лавра на 17 септември 2023 г.

Предстоятелят на Украинската православна църква припомни отговора на Спасителя на въпроса на законника: „Коя заповед е най-голяма в закона?“.

„Възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум (Мат. 22:36-37); тази е първа и най-голяма заповед; а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си (Мат. 22:38-39); на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците” (Мат. 22:40).

„В тези два закона се съдържа цялата Библия, събрана в няколко думи“, обясни Негово Блаженство.

„Тези заповеди показват кое е най-важното в живота на човека. В същото време любовта към Бога се проявява не чрез рецитиране на декларации, а в изпълнение на Неговите закони.

Ако обичам Бога, тогава изпълнявам Божиите закони…, те са установени за наша полза. Не Бог се нуждае от тези заповеди, ние се нуждаем от тях. Те са предпоставката човек да постигне благодат, радост и мир. Ако преминем тези граници, губим спокойствието, блаженството, чувството на радост, губим всичко това.

Който не изпълнява свещените закони, той не може да побере в себе си даровете на Божествената любов.

Освен това без любов към Бога никой не може истински да обича ближния си“, отбеляза още предстоятелят на УПЦ.

„Ако изпълним тези закони, ще свидетелстваме на Бога, че имаме любов към Него. А ако имаме любов към Бога, тогава ще имаме и истинска любов към ближния. Тази Божествена любов към ближния се проявява в саможертвата – когато правиш добро и не очакваш нищо в замяна.

Докато съществува такава жертвена любов между нас, ще има живот на земята, но изчезне ли тя, светът ще престане да съществува, ние ще се самоунищожим.

Нека Господ ни помага да живеем в Божествената любов, за да бъдем съучастници на онзи вечен живот, който Господ на Небесата е приготвил за тези, които Го обичат“, пожела Негово Блаженство митрополит Онуфрий.

Източник: pravlife.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...