Изложба на млади зографи по случай Цветница


Учениците от детската школа по иконопис „Захари Зограф” в София откриха поредната си изложба. Школата е създадена преди десет години в Енорийския център „Покров Богородичен” към храм „Покров Богородичен” и оттогава неизменно се ръководи Младенка Ланджева. На изложбата бяха представени икони на младите зографи, рисувани по всички канони на Църквата; учениците изложиха и свой витражи, както и хоругви, рисувани от децата.

В школата и до днес се обучават наследниците на Захари Зограф – деца на възраст от 7 до 18 години. Някой от децата посещават курса от самото му създаване. Всички са увлечени от иконографията и не малко от тях участват всяка година в конкурс за рисунка в Битоля, като миналата година три рисунки на деца от школата бяха наградени. Учениците в школата се учат не само как да нарисуват икона, как да забъркат грунда, да подготвят дъската, да смесят цветовете, а и да научат какво рисуват. Учителката им по вероучение Вера Жекова им помага да разберат повече за празниците в църквата, и ги запознава със житата на светците, които рисуват.

Децата избират кого да нарисуват именно в часовете по вероучение. Когато учили за св. Петър, едно от децата било започнало друга икона, но веднага изтрило нарисуваното и започнало да рисува св. Петър, защото се възхитило от делата му. По традиция всяка година учениците от детската школа по иконопис „Захари Зограф” към енорийския център с ръководител Младенка Ланджева подреждат експозиция от свои творби, рисувани през последната учебна година. Свои икони излагат и възрастните от школата по иконопис, както и учениците по дърворезба. Посетители на изложбата бяха и възпитаниците на Дома за деца, лишени от родителска грижа „П. Р. Славейков” – София.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...