Какви бяха темите на академичната конференция: „Религиите в Европа и бъдещето на Православието”?


На 13 март в столицата бе проведена академична конференция на тема "Религиите в Европа и бъдещето на Православието”. Организатори на форума бяха Руският културно-информационен център и научноизследователска група “Религиозно-философски парадигми" при БАН.

На конференцията присъстваха наблюдатели от Св. Синод на Българската Православна църква – административният секретар Вл. Петров, и от Дирекция по вероизповеданията към МС – Жасмина Донкова. Конференцията бе посетена и от духовници – прот. Николай Георгиев, свещеник Ангел Ангелов, презв. Стефан Стефанов.

Целта на конференцията е учените специалисти да обменят своето мнение; да се утвърди диалог между философи, богослови, клирици, за да могат да изпълняват своята духовна мисия.

В програмата на официалното откриване бяха включени приветствия от Св. Синод на Българската православна църква и от Посолството на Руската Федерация в България.

На конференцията бяха представени следните доклади:

Бъдещето на религията – Кирил Милчев;

Бъдещето на Православието в обединена Европа – проф. Петко Ганчев, посланик на РБ в Беларус;

Православният възглед за отношението към нехриястинските религии – д-р Клара Стаматова, Богословски факултет;

Аспекти на българската религиозна философия – ст.н.с. І ст. дфн Димитър Цацов;

Мястото на Православната църква в обединена Европа – д-р теол. Дякон Иван Иванов;

Демокрация и религия – ст.н.с. д-р Алекси Апостолов;

Спецификата на Православието и духовно-културни измерения при съвременното мултирелигиозно присъствие в Европа – д-р Димо Пенков, Богословски факултет;

Религиозни парадигми и проблеми на икуменизма – докторант Недялко Ташев;

И др.

Конференцията приключи с дискусия по темите на представените доклади. Организаторите споделиха, че за форума са били раздадени 50 покани, но в края на деня в дискусията участниците бяха десетина.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...