Международна богословска консултация в Търново


От 25 до 29 ноември „Рачев хотел Болярски” във Велико Търново е домакин на богословска консултация „Кризата в семейството и ролята на мисията – богословски и практически измерения”. Организатори на събитието са мисионерският отдел на Kerk in Actie (Холандия), Православният богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и Фондация „Покров Богородичен”. 

 
Консултацията започна на 25 ноември с приветствия към участниците, отправени от доц. д-р Димитър Попмаринов – декан на Православния богословски факултет към ВТУ, Пламен Сивов – директор на Фондация „Покров Богородичен” и Хелийн Зоргдрагер (Kerk in Actie). Гостите бяха приветствани и от проф. дпн Пламен Легкоступ – ректор на Великотърновския университет и доц. д-р Багрелия Борисова – заместник-ректор по евроинтеграция и мобилност. На откриването присъства и представител на Великотърновска св. Митрополия.
 
В богословската консултация участват 39 представители на богословски факултети, семинарии и неправителствени организации от Централна и Източна Европа. Това е седмата по ред богословска консултация, организирана от Kerk in Actie. Началото е поставено през 2002 г. с консултация Дидактиката в променящото се общество (Утрехт, Холандия), следват консултации на теми Духовност (Прага, Чехия), Дякония (Бузаи, Румъния), Споделяне на Евангелието с постмодерния човек (Тимишоара, Румъния) и др. 
 
Kerk in Actie е отделът за мисионерски и социални програми на протестантските църкви в Холандия. Сътрудничи си с църкви и организации в повече от 60 страни на Латинска Америка, Африка, Близкия Изток, Азия и централна Европа. По време на консултацията във Велико Търново доклади на различни теми ще изнесат и български православни богослови и духовници.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Много хубаво е да има международни християнски срещи. Чуждите гости обаче трябва да са информирани в каква среда идват да действат. Трябва ясно да им се каже, че християнството и Църквата у нас през модерността бяха разгромени. От една страна това е наложеният официален български култ към силата, наместо към истината – вижте какво пише на сградата на Народното събрание и колко е популярен образа на Боримечката с неговите модерни измерения на мутрата и силовия играч в обществения живот. От друга страна християнството е атакувано от култа към конспирацията, който е присъщ на българите от Средновековието и обновен на официално равнище с култа към революционните борби на българите през турското робство. И накрая – погромът на комунистите, за чийто култ , обоснован от научната интерпретация на хода на историята, продължават да се наливат пари и да се прави обществена структура в България, в това число и структурата на БПЦ. Затова християните по света трябва да бъдат предупредени.

  2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    Защо не протестирате пред митрополията, че търпи масонски параклис до арбанашкия манастир „Св. Никола“?

    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-11-27&article=303538

  3. Дон Кихоте,
    Историческият материализъм сакрализира материята и на тази догматично налагана вяра у нас лежи почитта към материалните реликви на култа, за което се дават луди пари от Държавата и от БПЦ. Аз не казвам, че няма свещени материални неща, но показателно е, че комунистите атакуваха личността на духовника и християнският начин на мислене и действане в българското общество. За масоните не знам почти нищо, освен от руските критики за тях. Та прави ми впечатление , от това, което знам за масоните, че те настояват за притежание на правилното и истинско познание на света и явленията в битието на човека. Освен това масоните плащат много добре на онзи, който налива вода в тяхната мелница. Освен това масоните се интересуват от философия, окултизъм и езотерика и така развиват идеята си за алтернативно познание. Ще рече – не материята – параклис -, а идеята за познанието и обосновката на християнството е от съществено значение за БПЦ и там следва да се наливат пари, по масонски образец.