Дванайсетгодишно момче стана епископ в Англия



altХристияните-англикани от британския град Солсбъри избраха 12-годишния хорист Уилям Макдоналд за свой епископ. Момчето временно ще замести действащия епископ Дейвид Станклиф, съобщава Salisbury Journal.

 

По време на вечерната служба на 6 декември Станклиф ще връчи на момчето, облечено в специално ушити за него копиe на епископското облекло и митрата, своя жезъл и пръстен – символи на епископската власт и тържествено ще го възкачи на трона. Макдоналд ще извършва в храма на Солсбъри молитви, ще проповядва, ще оглавява шествията по градските улици, ще председателства на богослуженията.

 

Церемонията е реконструкция на средновековен обичай, който е бил разпространен някога в цяла Западна Европа, но с особена популярност се е ползвал в Англия.  Момчето-епископ се е избирало сред певците от хора или иподяконите и е замествало истинския епископ във всички церемониални задължения освен месите и тайнствата.

В континенталната Европа неговата „власт“ продължавала само един ден – на празника на св. Невинни младенци Витлеемски (28 декември), но в Англия младият епископ изпълнявал своите задължения седмици  наред. На 6 декември, в деня на св. Николай – покровител на децата, действащият епископ отстъпвал трона си на момчето, който влизал в ролята на архиерея до 28 декември.

Другарите на момчето-епископ се обличали в свещеническо облекло, специално ушито за тях, и го придружавали в градските шествия. Ако момчето умирало по времето на своето управление, погребвали го с почести, дължими на епископ. В храма на Солсбъри има запазено средновековно надгробие, изобразяващо момче с жезъл, в митра и епископска мантия.

Този обичай бил забранен през ХVІ век в Англия от крал Хенри VІІІ, който скъсал връзките с Рим. По-голямата му дъщеря Мери „Кървавата“ се опитала да възроди в страната католицизма и премахнала забраната, но кралица Елизабет І отново я въвела. В Европа традицията била премахната през 1431 г. по решение на Базелския събор, но на отделни места обичаят се запазил до ХVІІІ век.

През XX век традицията започна да се възражда: момче-епископ се избира в редица епархии и енории на Англиканската Църква и Епископалната Църква на САЩ. | www.salisburyjournal.co.uk

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...