Митрополит Григорий: “Венчавката на Миглена Ангелова е недействителна”dnesbg.com

С венчавката си Миглена Ангелова нарушава законите на страната, както и каноните на църквата, затова църковният є брак е недействителен. Това заяви пред “Янтра ДНЕС” Великотърновският митрополит Григорий, като обясни, че това е първото му изявление пред медии за скандала около сватбата на телевизионната водеща.

Никой не се е допитвал до мен дали в “Св. 40 мъченици” може да бъде извършена венчавка, обясни владиката. Затова не е ясно дали този, който е извършил тайнството, е свещеник. Правилата на Църквата повеляват, когато духовник отива да служи в чужда епархия, да потърси благословията на съответния митрополит и на свещеника, в чиято енория ще гостува. Аз не мога да гарантирам, че този човек наистина е бил духовно лице. Правилото повелява кумовете да са кръстени и венчани, а дали е така, никой не знае.

Църквата е със статут на паметник от национално значение, затова единствено митрополит Григорий има право да служи там. Като в храм на българщината богослужения трябва да се провеждат само на големи национални празници. Сега тази светиня е осквернена, и то с кръвта на невинен човек, заяви дядо Григорий. При всеки храм се водят регистри на венчавките, кръщенията и погребенията, извършени там, тъй като “Св. 40 мъченици” е със специален статут, такава документация няма. На какво основание ще бъдат издадени тогава венчално свидетелство и архиерейска була, която се подписва лично от митрополита, с право пита висшият духовник.

Чл. 143 и 144 от устава на БПЦ позволяват венчавки по време на пост единствено с разрешението на с владиката. Никой не е искал от мен разрешение, а и не бих позволил това, каза митрополитът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...