Митрополит Николай призова за въвеждане на вероучение в училище



News Plovdiv 24

"Бъдещето на нацията зависи от това как ще бъдат възпитавани децата ни", заяви Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай на конференцията "Правата на гражданите, доброто управление и местната власт", проведена вчера в Пловдив.

"От Българската православна църква днес се очаква да направи нечувани и невиждани чудеса – заяви той. – И тя, уверявам ви, се стреми да подпомогне добруването и просперитета на нашата нация. Но резултатът не зависи само от нея. Той зависи и от отклика, който намира църквата на своите призиви от страна на всички институции. В контекста на темата за доброто управление, това че съм тук означава, че не е пренебрегната в своето значение Българската православна църква като духовна власт. И аз считам, че църквата и православието имат достойно място що се отнася до местната власт. Нека не забравяме нейното значение в исторически контекст. Църквата никога не е излъгала или подвела своя народ, напротив, извеждала го е от беди към благоденствие и спасение.

По отношение правата на гражданите аз с благодарност ще изкажа задоволството си от приетия преди няколко години Закон за вероизповеданията, който е дело, спасително за целия народ, защото да говорим за българското православие, означава да имаме предвид 87 процента от населението на България. И този закон е твърде полезен за добруването на светата Църква и на нашия народ. Благодаря на г-н Гиньо Ганев и на неговите сътрудници за усилията, които положиха, за да се отстояват правата на православните християни. Ето сега пред нас стои и друг един въпрос – за правото на православните християнчета да учат, да се запознават и възпитават във вярата и благочестието и чрез българското училище. Вярно е, че има институции, които ни съветват, че църквата трябва да прави това в храмовете и може би този съвет ще звучи актуално, ако бяхме в турско робство, но сега е време на свобода и демокрация, когато църквата се стреми да изгради духовното здание на нацията и не очакваме и не допускаме, че българското училище ще се стреми да го разруши.

Има и много други проблеми, които с добра воля и със сътрудничеството и съпричастието на господин омбудсмана на Република България и на господин кмета Славчо Атанасов, който с радушие, като ревностен православен християнин възприема теготите на светата Църква и се стреми по възможностите и силите и на властта, която Бог му е дал по волята на своя промисъл да отстоява. Така например и въвеждането на православно вероучение в пловдивските училища. Аз вярвам и се надявам по думите на светия апостол Павел християнската надежда никого не е посрамила, няма да се посрамим и ние, че нашите деца ще растат във вяра, в благочестие, в евангелска християнска добродетел, защото всичко това, което правим и в тази конференция, не се съмнавям, е за доброто на нашия народ. А бъдещето на нашата нация са нашите деца и от това как ще бъде възпитана нашата нация – в добродетели или не, зависи от нас и сега, зависи от добрата воля на местната власт".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...