Награда от Кан за българката Мартичка Божилова: богослов и продуцент


Мартичка Божилова е продуцент на "Агитпроп" от 1999 г. Юрист, богослов, артмениджър и куратор. През 2005 г. се дипломира като продуцент на документални филми на EURODOC. "Агитпроп" работи главно с млади, талантливи и отворени за нови идеи режисьори и кинематографисти, а от началото на 2004 г. е съорганизатор на проект за Балкански документален център.

Мартичка Божилова, продуцент на българския филм "Георги и пеперудите", е сред четиримата представители на документалното кино от цял свят, които на специална церемония в престижния хотел "Карлтън" получиха наградата International Trailblazers. Носители на наградата, която за първи път се връчва в Кан, са трима режисьори от четири различни континента – Алан Берлинер (Америка), Kало Mатабанe (Африка) и Tрин Т Mин Ха (Азия), и само един продуцент – Mартичкa Божилова (Европа).

Филмът „Георги и пеперудите” е историята за един мъж и неговата мечта. Георги Лулчев е директор на „Дом за възрастни с умствена изостаналост". Домът е разположен в манастира „Св. Димитър” от XVI век, който се намира на 20 км. от София.

Мечтата на Георги е да организира стопанство за болните, където те да отглеждат охлюви и фазани, да произвеждат коприна и соев хляб. Филм за бизнеса, мизерията, шизофрениците, състраданието, милосърдието и пеперудите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...