Над 1000 потребители гледаха първата у нас онлайн св. ЛитургияПървата онлайн св. Литургия, излъчена от български храм, е била гледана на живо от повече от 1000 потребители, съобщиха от Пловдивската митрополия.

Архиерейското богослужение в храма “Света Богородица” в Стария Пловдив, възглавено от владиката Николай, продължи два часа и половина и бе предавано от четири камери чрез видеопортала www.plovdivlive.com.След края на св. Литургия в митрополията са получили позвънявания дори от български емигранти във Вашингтон.

Идеята проповедите да се излъчват в Интернет е на 38-годишния Пловдивски митрополит, а първата й реализация съвпадна с навършването на една година от хиротонията му. Важно е Божието слово да стигне дори до тези, които живеят предимно в глобалната мрежа, казва дядо Николай. Така той отговори на критиците на революционния за Българската православна църква акт, които смятат, че камерите нарушават духовното уединение на молещите се в храма.

Замисълът на митрополита е всяка неделя да има онлайн излъчваният на св. Литургия от различни храмове в епархията, които имат достъп до Интернет. Той го лансира преди 2 месеца за пръв път в студиото на Дарик – Пловдив като водещ на предколедната радиопрограма. Тогава владиката посочи, че Църквата трябва да използва високите технологии за духовната просвета на младите и обяви намерение в бъдеще да прави църковно радио и телевизия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...