Над 1000 потребители гледаха първата у нас онлайн св. Литургия



Може да харесате още...

11 Отговори

 1. prezviter Dobromir каза:

  На възгласа „Дверите, Дверите, всички, които не са кръстени или са били под епитимия, са затворили сайта, а онези, които са имали достъп виртуално са се причастили!
  Това е вредно и опасно, живия опит в св. Литургията да се виртуализира.
  Жалко за тези 1000 души, които не са били на реална св. Литургия, макар и тя да е в студените селски храмове, с фалшивия хор от бабички, но в присъствието на Живия Христос!

 2. Дон Кихот каза:

  По-добре нещо, отколкото нищо. За някои това може да е подсещане или стимул за участие в реалната служба. Има мого хора, които са инвалиди, болни и пр. и не могат да дойдат на църква дори ако искат.

 3. михаилий каза:

  Кратко и ясно! Според думите на самият Св. Йоан Златоуст, как ще повярват, ако не чуят и как ще разберат, че живеят в грях ако никой не им каже!?
  Това естествено не може да бъде панацеята за духовната безпросветност сред младежите ни, но е една стъпка напред!
  Да благослови Бог българският народ и всяко добро начинание на нашата православна църква!

  Нека се молим един за друг!!!

 4. Дон Кихот каза:

  Лошото е друго – тези камери ще повлияят поведението на постоянните богомолци или, казано по андреоромановски, „завсегдатаите“. Те ще започнат да позират, да се наслаждават на благочестието си, т.е. да се държат като фарисеи, а не като митари.

 5. Андрея каза:

  В БПЦ се нуждаем от друга проповед! В самата Църква, в енориите и, да ни прововяват евхаристийно житие.

 6. Християнче каза:

  Всичко остонало е преливане от пусто в празно.

 7. Atila каза:

  Доколкото разбирам става въпрос за онлайн, а не ТВ предаване на службата, в този контекст, колко болни, инвалиди, пенсионери и т.н разполагат с компютри в България? Следвайки хода на събитията в Пловдив и околностите, този митрополит се ползва от услугите на някаква ПР агенция, която може и да разбира от маркетинг, но няма нищо общо с църковните дела.
  Няма по-голяма подигравка с Тайнството на Тайнствата измислено и приложено от някого досега. А този митрополит се опитва да ни убеди, че и св. Йоан Златоуст би постъпил като него? О времена, о апостасия…

 8. victory каза:

  Един Митрополит се опитва да върне миряните си в Храма.Който същевременно в интервю потвърди това свое желание.Не разбирам вашата неудовлетвореност от този факт.Моля Ви ,не изпадайте в позицията на „добри критици и лоши проповедници“,по скоро работета за връщането на вярващите в Храма, в БОЖИЯ ДОМ.Успех на всички Ви.

 9. Андрея каза:

  Вярващите трябва да се върнем в Църквата, да имаме евхаристийно общение! Проповедта на митрополит Николай сякаш не е вдъхновенна от Евхаристията и е формалистична:sad:( Християните в България искаме да живвеем в Църквата, така като сме чули и чели.За съжаление, много трудно можем да открием такъв живот в БПЦ! Всяка нова хиротония, всеки нов митрополит ни обнадеждават, но след време отново сме разочаровани.Нищо ново! Чакаме вече твърде много, станале сме много чуствителни и за това толкова има остри изказвания срещу митрополит Николай.

 10. victory каза:

  Наблюдавах св.Литургия в интернет.Има недостатъци.Но всяко едно начало е трудно и трябва да се толерира.Не мога да приема упреците на голяма част от духовниците представлявани тук в сайта,които си позволяват критика.Успех.

 11. Руси Ст. Русев каза:

  кой следи дали некръстените излизат от храма?
  Тайнството на Тайнствата не може да се профанира, ако в Св. олтар при епиклезата няма камера. Както и в храма, така и в мрежата всичко е въпрос на съвест, но ако там, където православните нямат храм, а искат да се присъединят молитвено, това ще е полза. както и за немощните, за които пише Дон Кихот.
  кощунство щеше да бъде миряни да въведат тази новост без да съобразяват с духовенството, което е овластено да извършва тайнствата, но тук имаме съвест на архиерей!