Натрапеният празник В този брой ви предлагаме:

  • Преломното събитие за историята на Западна Европа – в навечерието на 31 октомври, когато се навършат 500 години от началото на Реформацията с пастор Румен Борджиев, председател на Обединени евангелски църкви и Влади Райчинов от Първа баптистка църква – София, разговоряме за възникването на евангелските църкви, направлението в християнството, което се заражда от протеста срещу папата.
  • „Християнството много лесно може да стане една идеология– предлагаме ви втората част от разговора на Горан Благоев със специалния гост на предаването, известния православен учен богослов, преподавател в Университетската църковна академия в Солун и свещеник – протопрезвитер проф. Николаос Лудовикос. Ще научите какво може да превърне християнството в една идеология и защо, независимо че Бог е любов, в Църквата често липсват примери на любов към ближния; как да си обясним възникването на крайни, фанатични тенденции сред някои православни общности, както и лозунга „Православие или смърт”; какви са перспективите пред диалога между Източната и Западната Църква?
  • „Да изгорим „Матилда” – защо игралната супер продукция за любовта на бъдещия руски император Николай Втори и балерината Матилда Кшешинска провокира религиозен екстремизъм сред някои православни в Русия?
  • Против натрапването на Хелуоин в училищата и детските градини – за мярката, естетиката и зловещите внушения на празника, за реалните изживявания на децата, какво оставя този празник в подсъзнанието им, с какво ги обогатява, защо има такъв силен отпор на част от родителите и такава инертност и безучастие от страна на училищните власти. Чуйте мислите, опасенията и инициативите на родители, организирали се в социалните мрежи срещу този „празник”.

 Очакваме вашите въпроси по темите на предаването предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

     Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1! Започваме точно в 17 ч.

 

   Екипът на „Вяра и общество”

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...