Новият катедрален храм на Ловеч ще бъде осветен в Неделя на светите мироносициНа 30 април – Неделя на жените мироносици, новият катедрален храм на Ловеч „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде тържествено осветен. Освещаването ще започне в 8 ч, а светата Литургия – в 10 ч.

Изграждането на храма е било планирано още в началото на миналия век и е очаквано от няколко поколения ловчанлии. Мястото за изграждането на църквата е закупено през 2001 г. от Ловчанска света митрополия при встъпването в длъжност на Ловчанския митрополит Гавриил. Началото на строителството е положено 4 години по-късно – през 2005 г.

Предстоящото събитие е паметно, тъй като за първи път след 91 години се освещава нов катедрален храм в България. В празничния ден новата катедрала ще бъде огласена от Смесения хор на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Заедно с патриарх Неофит и членовете на Св. Синод, за събитието в Ловеч ще пристигнат Нижегородският митрополит Георги, епископ Амвросий от Румънската православна църква и много други архиереи и йереи на БПЦ и братските поместни православни църкви.

Новият катедрален храм заема 850 кв. м застроена площ, височината му е 25 м и с красивата си архитектура е истинско украшение за центъра на града. Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие – изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Авраамов, дърворезбован иконостас – истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка.

Църквата е оборудвана и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, което предстои да бъде открито през есента.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...