Обръщение към православната общност в БългарияУважаеми читатели,

Във връзка с разпространената наскоро "сензационна" информация, че е покапал мед от тавана в притвора на храма в с. Ново Село,  Пловдивско, публикуваме изявление на председателя на храма, от о. Руси Иванов. Тъй като медийте злоупотребиха и тиражираха явлението като някакво необяснимо чудо, предлагаме ви да се запознаете с ясната позиция на свещеника.

Боголюбиви събратя духовници и братя и сестри миряни,

В миналото и днес винаги е имало, появявали са се и са залязвали религиозни и нерeлигиозни философски системи и идеологии, породени от търсеща вяра, атeистичен мироглед или комерсиални мотиви. За нас обаче, като вярващи в живия Бог, само Божието Слово донесено от Господ Иисус Христос, разкриващо вечната и абсолютна истина, е необходимото знание за всеки човек идещ на света.

Като човек с православна вяра, в истинския смисъл и значение на тези думи, също като клирик на Българската Православна Църква, изповядвам, че Господ Иисус Христос е всякога с нас и лично на мен, както предполагам и на всеки християнин, не са ми нужни нови чудотворни свръхестествени прояви и явления, за да доутвърдят православната ми вяра и мироглед. Не са ми необходими природни или свръхсетивни, необясними за човешкия разум свидетелства, които да подсилят вярата ми в Бога, в Неговото съществуване, творческа сила и промисъл.

Всичко това  казвам, за да дам правилно становище по тиражираното чрез медиите рядко явление, случило се в поверения ми енорийски храм в с. Ново село, обл. Пловдив. Считам също, че всякакъв вид спекулации с истината за печелене на някакви дивиденти, са присъщи и необходими само на хора с нисък морал и липса на вяра в Бога, на суеверници, и на всякакви прелесчави люде с болна мистика.

Чувствам се доста виновен за забавянето на моето публично изявление по проблема, както и за информирането на епархиската духовна власт, закъсняло почти цял месец.

Точно преди толкова време от тавана на енорииския ми храм – “Св.Георги”, с.Ново село, в притвора до западната врата прокапа мед. На вид и вкус той изглеждаше истински пчелен продукт, макар и появил се на необичайно място. Изглежда преценката ми за събитието, както и моето забавяне да проуча и разясня тази необичайност, умело бе използвана от неколцина неуравновесени миряни, които му предадоха чудотворност и разгласиха странния факт привличайки вниманието на алчните за сензации медии. Още повече, печатните и електронни новинари без търпеливо да изчакат проучване на явлението с течащия мед в храма и официалното становище на епархииския архиерей – Пловдивският митрополит Николай, чрез манипулативност и изопачаване на мои изказвания и интервю, тенденциозно тиражираха една лъжеверсия, за проява на Божие чудо.

Обаче, чудо няма! Както установи обстойна проверка на комисия, назначена от Пловдивският митрополит, след разковаване на пода на храмовия балкон се откри гнездо на самозаселили се пчели, които през пролуки в каменната стена на храма са си устроили самоделно жилище напълнено с мед в един неопределен период от време. Медът се е размекнал от топлината и потекъл от тавана в притвора.

Ето така, както писах и в писмо до епархииския си архиерей, това т.н. “чудо” се оказа илюзия, подхранена от мечтателния ум на някои миряни. За съжаление медиите злоупотребиха и създадоха проблем със своите невярни изявления.

Искам също да поясня, че медийната изява на някои мои енориаши и техните изказвания за необичайното явление, си е тяхна лична позиция, не официално църковно становище, неподстрекавана и неодобрявана от мен, чужда на здравото православно разбиране за чудесата и тяхното значение в живота на Църквата. Аз лично винаги съм се борил срещу всяко суеверие и посегателство срещу чистотата на православната ни вяра и изповедание.

Казвайки тези думи сега, в началото на започващия Рождественски пост, моля всекиго от вас да ми прости, ако по някакъв начин, вероятно и по моя вина, е бил съблазнен от информацията в медиите, и заблуден, че случилото се в храм ”Св.Георги” с. Ново село медотечене е Божие чудо. Уви ние не сме достойни поради нашата греховност да бъдем свидетели на свръхестествени Божии прояви, нито пък са ни необходими. Те са били нужни на древните пустинници, за да ги утешава Бог в трудната им борба на духовния живот. За нас е достатъчно чудото на Светата Евхаристия, единствено и най-потребно за нашето спасение, от нине и до века.

о. Руси Иванов
енорииски свещеник в с. Ново село,
Пловдивска област


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

13 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Сгрешил си, попе. Трябваше да разфасоваш меда, да му лепнеш етикет „Амброзия от небето срещу 99 болести, благословена от Ванга“ и да го продаваш като топъл хляб.

 2. papas1983 каза:

  Poznavam go ot dosta godini.Otec Rusi s pravo moje da bade narechen seach na Bojiata niva!Ot edna raznebitena enoria napravi chudesa i dnes Novoselskata enoria e po-dobre ot mnogo drugi,po-golemi enorii,zaschtoto v nea ima pduxoven jivot!A tova zavisi edinstveno ot pastiria!Vsichko do tuk dobre,no eto che niakoi veliki“pastiri“ iskat da se nasmeiat na deloto na edin istinski pastir!Otec Pavle,spri s prostotiata si!!!Dokoga samo tvoite prostotii,schte stoiat v tozi sait!Preporachvam ti da idesch da vidisch deloto,na o.Rusi i posle ako imasch smelost govori!Vladicite sa vinovni za edno,che tarpiat takiva kato tebe!Lai si na volia,kuche koeto lae ne xape!dela sa nujni ,a na teb ti lipsvat!!!

 3. Tavor 1975 каза:

  Трите духовни стихии……
  Лошо няма
  Чудо е дори това че милиарди клетки в тялото
  са се обединили и изпълняват една функция…
  Да това е чудо,но такова което да провокира мисълта ни!!!
  Не бива да се казва че нищо не е станало
  но всъщност мисълта е била събудена за добро т.е. мисъл за бога!!!
  бъдете щастливи и с разбиране на живота около нас .
  Хубавата новина е че отново мислим по вечните теми!

 4. strat62 каза:

  Ами това пак си е чудо и знак Божии :-). Така че нищо лошо няма. Защото не във всяка къща се заселват пчели 🙂

 5. Lakota каза:

  папас, излагаш се. Ти хвалиш прекрасната новоселска енория, а о.Руси свидетелства за „миряни с мечтателен ум“. Миряните с тоя мечтателен ум са все членове на прекрасната новоселска енория отгледана и възпитана от същия о.Руси когото толкова много хвалиш.

 6. Дон Кихот каза:

  Това беше една добродушна шега, не разбираш ли? Явно си опериран от чувството за хумор, присъщо на нормалните хора. Злобата ти оставям без коментар, защото е достатъчно красноречива.
  .
  Преди тебе познавам о. Руси, който е от цигански произход. Той е едновременно благочестив и предприемчив – едно рядко съчетание. Служих в Ловчанската митрополия, където той се ръкоположи в едно партизанско село. След години той ми каза, че се опитал да основе цех за тамян, но владиката му забранил. Напусна тази епархия и премина в Пловдивската, където работи много активно.

 7. iliana каза:

  чудесна идея е да защитите отец руси, който наистина е много добър човек и свещеник, доколкото го познавам.

  само че – няма от какво.

  лично аз възприемам коментара на о. павел като съвсем добронамерен. не виждам там нищо друго, освен една шега, която не е на гърба на отец руси, а на требничарския синдром в БПЦ.

  очевидно е, че отец руси прави обратното на това, за което пише о. павел. някак просто е да се види… защо е този злобен патос при вас?!!!

  що се отнася до миряните с мечтателен ум (лакота) – не мислите ли, че малко преувеличавате отговорността на свещеника. понякога за съжаление, понякога за радост, свещеникът не може да формира или да преоформя ума на своите енориаши. това само Божията благодат може да направи в съгласие с волята на човека. а волята ни за съжаление е непостоянна величина 🙂

 8. iliana каза:

  писала съм едновременно с отец павел.

 9. toshev2006 каза:

  1. Наистина не мога да му разбера „хумора “ на този „Дон Кихот“! Тонът му е саркастичен и надменен, пък после го извинявайте, че не бил разбран в „хумора му“!!!
  2.Това, че в една енория има добросамаряни или хора с болна мистика, може да е по вина на свещеника, единствено, когато той не проповядва и не поучава, а о.Руси е добър проповедник! това, че някои не гож слушат си е по вина на тяхната твърдоглавост.
  Господ Иис.Христос, Св.Апостоли, също са проповядвали на всички истината, но не всички са я възприели. Мнозина тогава са си останали заблудени, както и днес някои от енориашите на о.Руси, пък то е явление във всяка енория! В Христово време Господ ли е виновен, че неповярвалите юдеи са останали в заблуда, или греховете им и горделивия им ум?
  Вие от къде знаете, че свещеникът не се е постарал да стопира разшумяването на новината за някакво „чудо“?
  Хубаво е, че все пак излиза с изявление за истината, а не като други – и да сбъркат си мълчат, пък и той няма пряка вина за медийния шум около случката с меда в храма.
  Какъв е по етнос, няма значение. Важното е какво прави и как го прави, за разлика от мнозина, които не знаят нито какви са, нито защо са! Бог да ни дари повече свещеници като о.Руси!
  Второ- в една енория може да има

 10. toshev2006 каза:

  моля за извинение на допуснатите правописни грешки. От бързането е! /Казвам го, защото някои като редакторите от „Двери.БГ“ го използват като мотив за ирония./

 11. Idiot каза:

  Животът е чудо. Позамислете се и вижте, че е така. И косъм не пада от главата на човека без Господ да го е допуснал. Но Господ си прави чудесата откакто свят светува и се е ошлайфал и в правенето им, и в скриването им като нещо съвсем обикновено. Който има ум нека разсъди. Господ всеки ден прави хиляди чудеса за нас, които даже не можем да си представим, нито да изброим. Хайде да не го назававаме чудо, а Божа работа. То си е същото.

 12. Lakota каза:

  абе гледам в профила ти, че си с брада и с расо и си викам – я иди в разказа на юродивия Диковски и потърси там неправославните мисли и идеи. Викам си, може пък да си от ония свещеници дето учат и поучават и са добри проповедници. Надявам се нещо умно да излезе от богословската ти глава, така де, да са от полза богословските ти знания за вскички. Оставия тая пита с мед.

 13. zlaten_lav каза:

  Благодатна е мисията на този свещеник /отец Руси от Ново село/! Истинско „светило пред човеците“! „Отец“ в най-пълния смисъл и личност осияна от истинската Любов към ближния. При всичката му скромност, за него се говори отдавна вече в Пловдив, където „требаджийските услуги“ на места задушават вярата и „торят“ почвата на добросамарянството.
  Дерзай, отче! Ще те бичуват според заслугите ти!
  Бог да ти дава здраве и сили!