Обща молитва за началото на конференцията „Християнството в обединена Европа“ в Русе?


Източник: Русе инфо

Националната Конференция “Християнството в обединена Европа“, организирана от Католическата църква в България започна на 29 септември в Русе с обща молитва на духовници от църквите в града и страната, съобщава Русе инфо. Място националната среща за диалог между различните християнски църкви бе Католическата катедрала “Свети Павел от Кръста”.

В срещата са участвали проф. д-р Иван Желев Димитров (директор на Дирекция “Вероизповедания” при МС), проф. д-р Георги Бакалов (зам.-ректор на СУ „Св. Кл. Охридски”); Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, Негово Вископреосвещенство Видинският митрополит Дометиан – от страна на Българската православна църква; Негово Преосвещенство епископ Христо Пройков, Негово Преосвещенство Петко Христов – от страна на Католическата църква.

В рамките на два дни са представени доклади и дискутирани теми като: “Конституцията на Европа и Християнството” , “Християнска България в Обединена Европа”, “Диалогът между Християнските църкви” и други.

Тази инициатива е част от програмата за международни икуменични форуми предшестващи Третото Европейско Събрание, което ще се проведе в Сибиу, Румъния, от 4 до 7 септември 2007 г. с делегати на всички християнски църкви в Европа, се казва още в информацията на местното издание.

Конференцията е открита от отец Валтер Горра (делегат от Католическата Епископска Конференция за подготовка на Третото Европейско Събрание в Сибиу – Румъния).

В първия ден от форума са представени два доклада: „Конституцията на Европа и Християнството” на проф. д-р Иван Желев Димитров (директор на Дирекция „Вероизповедания” към МС на Република България); „Християнска България в Европа” – проф. д-р Георги Бакалов (заместник-ректор на СУ „Св. Кл. Охридски”).

Вечерта се е състояла прожекция на документалния филм „Ut unum sint – 40 години в диалог”

В програмата за събота са били включени доклад на тема „Християнското семейство в обединена Европа” и дискусия с участието на митрополит Неофит и епископ Христо Пройков. Негово Висопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан е изнесъл доклад на тема „Диалогът между християнските Църкви и с другите религии”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...