Отец Серафим на празника на св. Харалампий: „Пчелите могат да ни бъдат пример за смирение“На 10 февруари, празника на свети Харалампий Чудотворец, в Православната църква се освещава медът. В Кремиковския манастир това е особено важен ден, защото основното препитание на обителта е свързано с производство на мед. Извън града, на тихо и спокойно място, поляните около манастира се оказват идеални за създаване на пчелини.

Празникът започна рано, а службата беше оглавена от изпълняващия длъжността игумен протойерей Серафим Янев. Веднага след това беше благословен пчелинът, който се намира в близост до манастира.

Свети Харалампий не е бил пчелар, а лечител, затова много хора се чудят защо точно днес Църквата освещава меда. Отговорът е прост. Светецът се е доказал като лечител на различни тежки болести и епидемии като много често е използвал меда като лекарство. Така лесно се свързват лекарството с лечителя.

В края на празничното богослужение отец Серафим поздрави събралите се хора и най-вече пчеларите:

„Господ е толкова милостив, че прави всичко, за да може човек да е добре. Затова е дал и мед, който да използваме като лекарство. А пчелите, покорявайки се на своята майка, ни показват как да служим на Бога„.

Освен със свещеническото служение, отец Серафим е избрал да се занимава и с отглеждането на пчели. Това е едно от малкото занимания, които са позволени на свещениците. Самият той казва, че двете неща имат много общо и само можем да се поучим от пчелите и подвига им.

За да се уверим в това, отиваме до близкия пчелин, където ще си говорим с отеца за това къде се пресичат свещенството и пчеларството.

Отче, къде е пресечната точка между свещеническото служение и отглеждането на толкова много пчелни семейства?

Пчеларството, заедно с овощарството, са разрешени занимания за свещениците, защото показват нагледно съвършенството на Божието творение. Пчелите допринасят за това да има живот на Земята, неслучайно науката предупреждава, че с изчезването на пчелите ще изчезне и човечеството. Освен това, пчелите могат да бъдат пример за живота на хората и това как правилно да служат на Бога.

Ако се вгледаме в живота на един пчелен кошер, няма да открием нито капка ревност, завист, егоизъм, гордост или злоба. Там всичко е хармонично, подвластно на разбирателство, труд, смирение и любов към майката на кошера. Всички са обединени в една задача. Ако ние християните се стремим към Бога по този начин, ще можем по-лесно да придобием Царството Божие.

Кое е най-важното качество, което трябва да притежават пчеларите, и какво бихте посъветвали хората, които искат да се занимават с това?

Работата с пчелите действа много успокояващо и терапевтично. Науката обяснява това с вълните на самите пчели. Аз мога да го потвърдя от личния си опит. Най-важното качество според мен е това да вярваш в Бога и Неговата воля. Дори и да си направил всичко като по учебник, пак може да не получиш очакваните резултати. Но ако се уповаваш на Господа, то със сигурност ще се справиш. За тази работа трябва най-вече Божия помощ и подкрепа. Смирение пред Него, а не пред нашето собствено желание. Така ще имаме мед и радост в изобилие.

Какво бихте пожелали на хората и пчеларите за празника?

Преди време дядо Добри от Байлово ми разказваше за един пчелар, който имал винаги мед в изобилие, а кошерите му било пълни. Тайната на този успех била в това, че човекът бил много милостив и раздавал на хора в нужда мед, за да се лекуват. Затова пожелавам на всички да се стремим към Бог, за да успяваме в делата си. А добрата реколта е свързана с духовния живот и уповаването на Бога.

Разделяме се с отец Серафим, а ако искате да опитате наистина прекрасен мед, заповядайте в Кремиковския манастир!

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...