Откриват изложба „Съкровищата на средновековна България“


Източник: actualno.com

В залите на Регионален исторически музей – гр. Варна, на 1 юни 2007 г. /петък/, в 16.30 ч. ще се открие изложбата "Съкровищата на средновековна България", съобщават от пресцентъра на Министерството на културатаq цитирани от Агенция "Фокус".

Представените уникални паметници отразяват важното място на България в развитието на средновековната европейска култура.
Ще бъдат показани уникални паметници на ювелирното изкуство, както и шедьоври на изобразителното изкуство чрез оригинални фрагменти от стенописи от Боянската църква и скалните манастири в Иваново.
Също и образци на приложното декоративно изкуство – стенни и подови украси от Преслав, златна везба върху скъпи копринени платове и луксозна керамика, емблематични за българското средновековие, различни накити – неделима част от костюмите на българската средновековна аристокрация.
Със съдействието на Министерство на културата и някои от музеите от Северна България на едно място са събрани голямата част от съкровищата на Първото и Второто българско царство.
Това са музеи от Добрич, Силистра, Русе, Шумен, Велико Търново, Монтана, Велики Преслав и Търговище. Най-голямата колекция от средновековни съкровища се съхранява във РИМ Варна.
Изложбата "Съкровищата на средновековна България" във Варна ще бъде достъпна за посещения до 30 септември, след което тя ще бъде показана и в залите на музеите-участници.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...