Благодат и симония



Не можете да служите на Бога и на Мамона (Мат. 6:24).

Наистина, никой не може да служи на двама господари (Мат. 6:24).

Мнозина свещенослужители се опитват обаче да служат и на Бога, и на Мамона. Може би благодатта на сана им ги освобождава от служението само на Бога? А може би симонията може да купи дори благодатта?

Първите християни вярвали, че основен белег за идването на апостасията и антихриста е господството на симонията.

Св. Григорий Двоеслов бил изобличен във видение от св. апостол Петър за това, че несъзнателно допуснал някои епископи да "продават" Светия Дух. Веднага светият папа ги събрал и ги изобличил. Сравнил ги с гълъбопродавците в Иерусалимския храм, които Господ Иисус изгонил с бич заедно с останалите търговци и техния добитък, като казал: "Махнете това оттук; не правете дома на Моя Отец търговски дом!" (Йоан 2:16).

Симония има и в православната Църква.

Още османците въвели заплащането на църковния сан като задължително условие за ръкополагане. Но симонията продължила и след Освобождението. И не само при нас, а и в цялата Църква. Тя продължава и сега!

Явно отстъплението от Христа вече действа. Може би това е прочутата тайна на беззаконието – симонията? Някои епископи са забравили думите на апостол Петър към Симон: "Среброто ти заедно с теб да (ти) бъде за погибел, понеже се опита да придобиеш с пари дара Божи" (Деян. 8:20 по гръцкия текст).

Всички трябва да се молим на Господа и да се покаем за този църковен грях и за собствените си грехове, та Господ да ни прости – и да ни приеме в рая като покаялия се в последния миг разбойник (Лук. 23:43).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...