Русенският митрополит Наум възглави литургията за храмовия празник на манастира „Пантократор“ в Румъния



По молба на епископ Галактион на Александрия и Телеорман на 21 юли Русенският митрополит Наум отнесе за поклонение в Румъния мощите на света Марина от Каранвърбовския манастир.

Множество поклонници се стекоха в манастира Пантократор край община Дръгънещ-Влашка, окръг Телеорман, където българският архиерей бе тържествено посрещнат, разказа за БТА прот. Кирил Синев – свещеникът на българите в Румъния.

От манастира Нямц игуменът архим. Бенедикт Саучук донесе чудотворната икона „Св. Богородица – Лидска“, датираща от VII век. Епископ Галактион се обърна с приветствени слова към поклонниците. При летния олтар „Преображение Господне“ на светата обител бе отслужено тайнството Маслосвет и Молебния канон на св. Мария Магдалина.

 

Русенският митрополит Наум възглави света Литургия, отслужена на открито върху летния олтар, по случай храмовия празник на манастира. В богослужението взеха участие епископ Севастиан на Слатина и Романац, епископ Галактион на Александрия и Телеорман, братството на светата обител, протойерей Кирил Синев, представител на Българска патриаршия в Букурещ и четирима протодякони.

„Първенствуващ свещеник бе специално поканеният от Гърция известен протопсалт архим. Никодим Каварнос, който благоукраси св. Евхаристия с възвишени песнопения. По време на причастяването на духовниците проповед върху живота на св. равноапостолна Мария Магдалина произнесе еп. Галактион“, информира още отец Кирил Синев.

На 22 юли свещеникът на българите в Румъния пристигна в Букурещ и посети Патриаршеския палат в румънската столица, където от името на митрополит Наум прочете поздравителен адрес към Румънския патриарх Даниил по случай рождения му ден.

„Бихме желали за пореден път да Ви благодарим и за Вашето добро разположение и внимание към българската общност в Букурещ, духовно приютена в Университетския параклис „Св. Николай“ – Гика, както и за полученото от Вас благословение за изграждането на български православен храм в румънската столица“, се казва в посланието до Негово Блаженство.

Русенският митрополит Наум подчертава и обстоятелството, че с благословението на румънския патриарх Даниил много български студенти имат възможност да учат в Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан“ в Букурещ, където получават солидни богословски знания и духовна практика.

Източник: БТА; Фейсбук страница на Русенски митрополит Наум

Снимки: Фейсбук страница на Русенски митрополит Наум

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...