Всички църкви на o. Родос предоставят подслон сред бушуващите горски пожари



Родоският митрополит Кирил инструктира всички енории на острова да предоставят подслон за онези, които бягат от горските пожари, бушуващи на острова вече повече от седмица.

Негово Високопреосвещенство е в постоянна комуникация със свещениците, като е разпоредил да бъдат осигурени климатизирани помещения за засегнатите от пожарите. Гърция предприе най-мащабните действия по евакуация на фона на случващата се трагедия. Гръцката противопожарна служба съобщава, че 19 000 души, главно туристи, са били преместени във временни убежища на територията на острова или извън него.

Митрополит Кирил вече посети няколко манастира и църкви, и имаше възможност да разговаря с монасите, които останаха, когато пожарите се разпространиха в районите около техните манастири, за да помогнат на пожарникарите и доброволците с каквото могат.

Въпреки най-добрите усилия на игумения Мариам и сестрите, поне един манастир – Панагия Ипсени в Лардос – претърпя сериозни щети. Монахините и екип пожарникари са били принудени да се укрият в подземно убежище в манастира.

Съобщения за молитвена подкрепа пристигат от целия православен свят, включително от Константинополския патриарх Вартоломей, архиепископ Макариос от Австралия и Асоциацията на гръцките свещеници.

„Сърцата ни са покрусени, докато гледаме картините на унищожение от продължаващите пожари в нашата обична родина и особено на страдащия остров Родос“, сподели архиепископът на Австралия.

„Болката ни е смекчена от факта, че няма отнети човешки животи, въпреки продължаващата трагедия“, допълни още духовникът.

 

Източник: theparadise.ng

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...