Памет за преподобната Майка Мария (Скобцова)



На днешния ден Църквата чества паметта на преподобната Майка Мария (Скобцова) (1891-1945), съвременна светица на Православието.

Майка Мария е монахиня в света, която посвещава себе си на нуждаещите се от помощ. Тя служи на бедстващите във Франция през годините на Втората световна война. Създава приюти по време на войната и спасява заплашени от депортиране евреи, като им издава фалшиви кръщелни свидетелства, заедно със своя син Юрий Скобцов, който също е канонизиран от Църквата. Майка Мария е и забележителна интелектуалка на своето време, пише стихове, публицистика, рисува икони, а в младостта си се е занимавала с революционна дейност.

Арестувана е през февруари 1943 год. и е изпратена в концентрационния лагер в Равенсбрук, Германия. На 31 март 1945 г., в навечерието на Пасха, тя загива в в газовата камера, по предание – на мястото на друга затворничка, която е трябвало да бъде изгорена този ден. Умира по-малко от месец преди лагерът да бъде освободен от съюзническите войски.

На 16 януари 2004 г. Светият Синод на Константинополската патриаршия причислява към лика на светиите монахиня Мария (Скобцова), заедно с протойерей Алексей Медведков, свещеник Дмитрий Клепинин, Юрий Скобцов (син на монахиня Мария) и Иля Фондаминский. Искането за канонизацията е отправено от архиепископ Гавриил, Екзарх на Вселенската патриаршия, управляващ архиепископията на Православните руски църкви в Западна Европа.

Митрополит Антоний Сурожки изразява дълбоката си почит към нея със следните думи: „Тя е успяла, следвайки своя Господ и Учител, да обича „напразно“, „безответно“: да обича хора пропаднали и безнадеждни, онези, „от които така и така нищо няма да излезе“… а впоследствие, по време на войната, просто защото това са били хора в положение на смъртна опасност, страх, гонение, гладни, осиротели – свои не по кръв, не защото са принадлежали към една или друга народност, а защото Христос е пролял кръвта Си за тях, защото е била завладяна докрай от Неговата божествена любов“.

Повече за живота на преподобната Майка Мария може да прочетете в текста на Джим Форест и Мария Кривошеина „Майка Мария Скобцова“

и в текста на Елена Делоне „Горещото сърце“ .

През 2016 год. издателство  Омофор отпечати сборник с текстове на Майка Мария под заглавие „Готово е сърцето ми“ . Повече за книгата може да прочетете в материала на Портал Култура.

Преподобна Майко Мария, моли Бога за нас и за мир в света и между църквите!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...