Откриват отново храм „Св. четиридесет мъченици“ във В. ТърновоИзточник: Монитор,  Строителство. БГ

На 14 септември,  Кръстовден, ще бъде открит отново храмът "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, е съобщил, след инспекция на строително-рехабилитационните дейности днес, зам.-министърът на културата Иван Токаджиев.

Храмът "Свети 40 мъченици" е построен през 1230 г. В него се намират гробовете на цар Калоян и свети Сава Сръбски. Намира се под защитата на държавата, като национален архитектурен и културен паметник. Има запазени оригинални колони и стенописи. През 1908 г. в църквата е обявена независимостта на България.

От дълги години – повече от 30 години, храмът е недостъпен за посетители заради разрушаване, срутвания, наводнения и др. Липсват и средства за пълното му възстановяване или за реализацията на проект за пълна реставрация. Търси се финансиране и от международни институции, от ЮНЕСКО и Япония.

Още информация и снимки около дейността за възстановяване на храма вижте в  интервю на Кристина Патрашкова с Бисера Йосифова, заместник министър на културата в правителството на Симеон Сакскобурготски, поместено в информационния сайт „Св. четиридесет мъченици” (st40martyrs.org), който за съжаление не функционира от август 2006 год., поради липса на средства.

В церемонията по откриването на възстановения храм ще участва и хорът на храм-паметника "Александър Невски", София.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...