Отцепниците на Инокентий взимат имоти за €672 млн.Алтивният синод на Инокентий може да стане най-богатият в страната до два месеца, стана ясно вчера. Това ще зависи от решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, което се очаква да бъде обявено през септември. То е по заведени две жалби – от алтернативния синод и от миряни, които в средата на миналата година бяха обединени в едно дело, и е срещу България заради извеждането на духовници и вярващи от храмове, манастири и имоти с полиция на 21 юли 2004 г.

Ако евромагистратите се произнесат в полза на жалбоподателите, синодът на Инокентий, епархиите и енориите под негова юрисдикция ще станат най-богатото вероизповедание в страната, което ще владее 672 млн. евро в земи и сграден фонд градска собственост, от които ще печели милиони годишно чрез отдаването им под наем, изчислиха икономисти от алтернативния синод.

Тази собственост ще бъде отнета от сегашния й владелец синодът на патриарх Максим, подопечните му епархии и енории.

Сумата от 672 млн. евро всъщност е данъчна оценка, подадена от жалбоподателите в Страсбург, припомниха синодални финансисти. Според тях обаче тя е силно занижена и не отговаря на реалните пазарни стойности на собствеността, което пък означава, че хората на Инокентий на практика ще получат владения на стойност над 1 млрд. евро.

През юли 2007 г. съдът в Страсбург изпрати и на двата синода обявление за междинно решение, в което бяха фиксирани възможности са решаване на спора и сроковете, в които той може да бъде изгладен. Съдът предложи на двете страни да се помирят, като разписа срок за това до септември миналата година. Тази възможност беше пропусната безвъзвратно.

Хората на Инокентий обаче предлагат алтернативен, а не императивен вариант, за да не бъде ощетена българската държава.

План “А”, както се шегуват в попските среди, включва връщане на имотите и плащане на заплати, социални и здравни осигуровки на около 400 души – митрополити, архимандрити, епископи, свещеници и служители, ангажирани в структурите на Инокентиевото крило в църквата. Предоставените средства трябва да покрият времето от извеждането им от владенията на 21 юли 2004 г. до момента на окончателното решение на съда в Страсбург. Мотивът на ищеца е, че през това време хората не са получавали заплати, като същевременно не са им прекъсвани трудовите договори, но не са им внасяни и осигуровки съвсем не по вина на работодателя, какъвто се явява синодът на Инокентий и съответните му структури по места, поради невъзможност да изпълняват задълженията си към своите служители.

Отделно от това обаче група миряни напира да съди държавата ни и заради факта, че й е попречено да избира своя религиозен лидер, каквато свобода е гарантирана както в българската конституция, така и Хартата за правата на човека и редица други евродокументи.

План “Б” изключва всякакъв компромис. В случай че не се стигне до помирение и имотите не бъдат върнати, българската държава следва да изплати на синод №2 данъчната им оценка от 672 млн. евро, а после да брои и дължимото по исковете на жалбоподателите заради невъзможността им да задоволяват религиозните си нужди при духовен водач по свой избор.

До 21 юли 2004 г., когато епископите, свещениците и миряните на Инокентий бяха изведени от владенията, притежаваната от тях собственост се изразяваше в 284 храма, манастири и параклиси в цялата страна, както и земите, помощните стопанства, постройките и цеховете към тях, банкови сметки и движими имущество като икони и църковна утвар. Част от имуществото премина към алтернативния синод на покойния дядо Пимен, онаследен впоследствие от Инокентий още след завладяването на Синодалната палата от Христофор Събев на 17 март 1992 г. В рамките само на няколко месеца свещеници, игумени на манастири и владици идваха на крака при Христофор Събев и се присъединяваха заедно с енориите си, манастирските земи и епархийско движимо и недвижимо имущество към алтернативния синод, оглавяван тогава от Неврокопския митрополит Пимен, сетне провъзгласен и за патриарх. Част от имотите, преминали във владение на дядо Максим след 21 юли 2004 г., сред които храмове и административни сгради, бяха построени от алтернативния синод на дарена земя и със спонсорски средства. Те и до момента са с неуредено статукво за собственост. В някои от тях, като например в храма „Св. Наум” в столичния кв. „Дружба 1” бяха въдворени свещеници от синода на дядо Максим, но нотариалният акт не е на името на нито едно поделение на БПЦ, тъй като черквата е вдигната на общинска земя със средства на спомоществователи. Подобна е ситуацията и с други владения, част от които са дори собственост на частни лица, фирми и фондации. Затова и амбицията на Инокентий да спечели непременно делото в Страсбург е твърде голяма.

“Новопостроените храмове в страната са около 60. След 2004 г. са завършени около 17 черкви, които се водят на името на неправителствени организации и сдружения, вдигнати все с дарения на вярващи, съобщи за “Монитор” Христо Латинов – някогашен ръководител на отдел “Манастирски и земеделски стопанства” при Софийската митрополия, оглавявана от дядо Максим, а от 1997 г. шеф на отдел “Имоти” на синода на патриарх Пимен (сега оглавяван от Инокентий) и епархийски прокурор. В продължение на четири години Латинов е бил и директор на синодалния производствен комплекс в Илиянци, известен повече като свещоливницата. По думите му дори в момента в Родопите синодът на Инокентий строи манастир с дарения на семейство, което изрично иска обителта да бъде към алтернативния синод.

 

Смяна на съдии бави решението на казуса

Смяната на евромагистрати е причина за проточването на делото “Инокентий срещу българската държава”. Забавеното решение е заради смяната на съдията Снежана Ботушарова със Славка Калайджиева в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, довериха от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Засега единственото сигурно, според междинното решение от август 2007 г., е, че съдът им признава правото да заведат жалба срещу българската държава за регистрирането им вероизповедание като Свети синод на Българската православна църква, оглавявано от Софийски митрополит Инокентий.

Практически това означава, че евромагистратите ги припознават като легитимно вероизповедание и по-точно като едно от крилата на БПЦ, коментираха още от дирекцията. Това междинно решение е на базата на оспорването от патриарх Максим алтернативният синод да се назовава с името Свети синод на Българската православна църква.

Без решение за помирение

Светият синод не е вземал решение да се среща с хората на Инокентий и да прави помирителна комисия с тях, коментира за "Монитор" неговият говорител Русенският митрополит Неофит. При нас не е пристигнало решение от Страсбург. Миналата година имаше писмо за евентуални разговори и помирение, но то не беше задължително решение, а само предложение. Въобще не сме се занимавали с него, подчерта митрополитът.

По думите му в Синодалната палата не се предвиждат никакви срещи и занапред с отцепниците.

Ако се наложи, държавата ще плаща, каза още говорителят Неофит. Какво общо има тук данъкоплатецът, това са държавни пари от бюджета. Така отговори той на въпрос на "Монитор" редно ли е българският данъкоплатец да плати близо 1 млрд. евро за неуредици в БПЦ, която, както и всяко друго вероизповедание е отделена от държавата.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

17 Отговори

 1. strat62 каза:

  О какъв страшен грях поемат върху себе си от този лъже-синод, о безумие, о съблазън! Как да погледнат на това безсрамие „вътре“ в Църквата обикновените хора в България, за които това са попски работи.

  Непростимо и страшно в този и във вечния живот!

 2. Дон Кихот каза:

  Можеше да се направи компромис между двете страни през 90-те години. Някои престарели старци да отидат на покой, доносниците с чинове от ДС да подадат оставки и да се въведат реформи в БПЦ, от каквито има крещяща нужда. И едните, и другите се заинатиха, затова ще плаща целият български народ. Да не мислите, че владиците ще се бръкнат в джобовете?

 3. prokimen каза:

  СТИГА НАГЛА ДЕМАГОГИЯ!
  Къде беше приспаната Ви съвест, когато Митрополит Кирил, човек ПАТРИАРШЕСКИ разпродаде църковната земя?! Къде беше жигосаната Ви съвест, когато полицията в България наруши всякакви закони и дори Устава на БПЦ, заграбвайки църковното имущество, собственост на ЦЪРКОВНИТЕ НАСТОЯТЕЛСТВА и парите на същия този Синод на М. Инокентий? Запитахте ли се как живеят свещениците без заплати? Медиите манипулират съзнанието на българската ТЪЛПА, която няма навика да мисли човешки. Първом потърсете сметка какво е станало с 2-та милиона долара, които Патриарх Максим е превел на банкова сметка на Московската Патриаршия. После, искайте сметка от тайно поделените синодални пари от Синода на Дядо Максим, които бяха ползвани в мафиотската сделка на банка „Свети Никола“ и никой архиерей от съзаклятието не е върнал синодалните пари. За тези престъпления се спотайвате и никой от църковните драскачи не обелва нито дума. ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ. Престъпниците крещят „дръжте крадеца“.

 4. Kakvo e istina? каза:

  Prokimene, не се вживявай така дълбоко в нещата. И едните и другите са от един отбор. Това всичкото е врътка на комунистите и ченгетата, българския народ да се насъска срещу Църквата Христова. И едните не искат да се разберат с другите и обратно, запитай се защо? Не им се разрешава брате да имат мир, иначе номера няма да мине. Тези пари се жертват за сметка на социалните фондове, само и само за да се наклевети Църквата, а че така наречените владици са предатели, е на всички ясно. Ти брате да не би да искаш Галактион и Инокентий да ти водят преговори, виж да седнат на маса и да свършат една бутилка ракия, за това ги бива.

 5. prokimen каза:

  Ето защо, ако съборът в Рилския манастир не е карнавал, а е истински събор, нека поиска ОТВАРЯНЕТО НА ВЛАДИШКИТЕ БАНКОВИ СМЕТКИ. Тогава българската ТЪЛПА ще прогледа и ще започне да мисли със сивото си вещество в кратуните.

  Интересно е, че авторката на статията не поставя принципния въпрос – КАКВИ СУМИ е отнела ДЪРЖАВАТА от синодалната сметка на Митрополит Инокентий?!

  Скандално е, че църковните драскачи не споменават нито дума, че патриаршеските владици ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ заедно с БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ и чрез мафиотската банка „СВ, НИКОЛА“ изнесоха парите на България.

 6. Kakvo e istina? каза:

  Само не защитавай Инокентий, той също в това време беше маша в ръцете на Татарчев, кажи го мафията.

 7. todor_7 каза:

  Алтернативен синод? Такова животно нема – щото според вас требе ли и алтернативна Църква да има?

 8. strat62 каза:

  Виж сега, че владиците не са си на мястото, че има слоупотреби и че Църквата ни е в криза ми е пределно ясно. Мислиш не ме мъчи като гледам беззаконието и безхаберието на владиците ни??? Е, какво? Да взема да плюя? Да взема да се пеня? Да викам, РАЗПНИ ГИ??? Това ли искаш от мен?? Да кажа, да, нека разпокъсаме изпонараненото и страдащо Христово Тяло? Да РАЗДЕЛИМ пак? Не, няма да приема това. И да, ще застана зад грешните и мафиотски владици, да ще застана зад тях, защото други няма. Другите са вълци в овчи кожи, дето не минават през вратата а презкачат през оградата.

  И защо, Боже мой, Страсбург трябва да решава този въпрос, о срам и позор!!!! Срам братя, срам!!!

 9. svetlio каза:

  strat62 е прав. Не може да има два синода, не може да има низвергнати владици и такива, ръкополагани от низвергнати, не може старите най-доверени до комунистическата власт владици Пимен, Панкратий и Калиник и техните наследници да обвиняват в същото синода на Максим. Крадецът вика „Дръжте крадеца“. Бог ще съди всички, а не разколниците да съдят кой комунист, кой престъпник, кой недостоен. Всичко с ред.

 10. Kakvo e istina? каза:

  Ако прочете какво написах по-горе, щеше да разберете, че два синода няма и никога е нямало, ама не мога да ви разбера аз вас, от дърветата не можете да видите гората. Главното мекере, което беше в основата на разкола беше агента Галактион, а онези старци(дъртаци) Пимен, Калиник и сие, Пънкратий и пр. бяха само маши(инструменти) и когато разкола беше факт, агента Галактион се прехвърли в лагера на Максим(другата банда). И тука няма деление или отстояване на истината, а поругание на Църквата. Намери се по-късно и оня шемет Инокентий и манджата стана още по сложна, защото така се скриха зад него истинските виновници или както агента Галактион станаха митрополити. Сега в България е модно да се крадът държавни пари и тия мекерета са пак на гребена на вълната, едни крадът европейски фондове, тия бюджетни пари. И къде е разликата?

 11. strat62 каза:

  Че Галактиката не вярва в Бога е ОЧЕВИДНО и че трябва да бъде НИЗВЕРГНАТ според мен също. Но това не променя НИЩО от това което написах по-горе.

 12. poklonnik каза:

  „Тогава дванайсетте апостола, като свикаха цялото множество ученици, казаха: не е добре ние да оставим словото Божие и да се грижим за трапезите.Затова, братя, погрижете се да изберете измежду вас седем души с добро име, изпълнени с Дух Светий и с мъдрост, които ще поставим на тая служба;
  а ние постоянно ще пребъдваме в молитва и в служба на словото. Това предложение се понрави на цялото множество”.(Деян.6: 2- 5)
  Къде ги такива Божи служители?

 13. Idiot каза:

  Държавата ще им даде парите и… ще им гледаме сеира на разколниците. Това ще е тяхното наказание. Обезумяване до дупка. Те, разколниците ще ни бъдат съблазън.

 14. prokimen каза:

  Православната Църква в България е само една видимост и не само е в криза, но и в агония.

  Каноничните нарушения са вопиющи и затова ми се струва, че би трябвало да се свика един КАНОНИЧЕН поместен събор не с Бинев и Борислав Цеков, коийто е авторитет за този портал, а с реални благочестиви християни от живи енории и грамотни, добросъвестни богослови.

  Статията е чиста проба демагогия, защото не уточнява за незаконно заграбени имоти от държавата. Църквата е отделена от държавата и последната нямаше право на сторения вандализъм по време на управлението на Симеон Българоубиец.

 15. strat62 каза:

  E, и ти какво предлагаш? Да си спретнем друга „църква“ дето не е в агония? Но преди това да ограбим агонизиращата..?

 16. strat62 каза:

  …с помощта на Страсбург ако се налага..?

 17. prokimen каза:

  Моето виждане по проблемите съм го споделял многократно.

  Докато църковната иерархия не съумее да свика нормален събор и изправи каноничните нарушения, църковният ни живот ще куца.

  Наложително е спешно възстановяване на църковното съдопроизводство, както и признаване правата на църковните настоятелства.

  Докато не се изправят каноничните безобразия в родното православие, то нарушенията ще влекат след себе си все повече и повече нарушения.