Игумен Панкратий ще бъде временно отстранен от служба



Ще издам заповед за временно отстраняване на игумен Панкратий до установяване и доказване на вина, каза за Агенция “Фокус” Ловчанският митрополит дядо Гавраил във връзка с информацията, че Панкратий е предизвикал пожар в Гложенския манастир.

„В момента си изяснявам нещата, бях при Панкратий, който е в болницата в Ловеч. Панкратий твърди, че е запалил само личните си вещи и автомобила си, който му е бил личен подарък – джип "Опел Фронтера", обясни дядо Гавраил.

Версията на Панкратий е, че с човек, който е наел стая в манастира, са се скарали. Панкратий отрича информацията, че е стрелял с газов пистолет, но и не твърди, че е имало нападение срещу него. Оплакал се е, че е имало гости, които са се държали предизвикателно към него и се е сдърпал с тях. Искали са от него да им прави компания до късно. „Това обаче е неговата версия. Ако се изясни, че Панкратий има вина, ще бъде наказан и според църковните закони. Едно от най-тежките наказания е да бъде низвергнат и няма да има право повече да служи”, каза дядо Гавраил. Докато е временно отстранен, задълженията на Панкратий ще се поемат от семейство, което от много време помага в манастира. В Гложенския манастир има още един йеромонах, който ще остане да служи – Нектарий.

„Досега не съм имал официални оплаквания срещу Панкратий и не съм имал повод да го наказвам за нещо. Панкратий е постъпил на служба в Гложенския манастир през 2002 година и това е първият инцидент, за който научавам”, каза още Ловчанския митрополит.

Щетите от предизвикания от игумена Панкратий пожар в Гложенския манастир не са големи, каза за Агенция “Фокус” главен инспектор Петър Петров, заместник-директор на Областна дирекция „Пожарна” в Ловеч. Първият сигнал е получен в 00:40 часа от жена, която е казала, че има и скандал между пияни. На място са били изпратени два пожарни автомобила – дежурните в Районна служба – Ябланица и Районна служба – Тетевен. Екипите са успели да потушат огъня още в началото и пораженията са само в канцеларията на игумена и таванската конструкция над стаята. На сутринта в 7:00 часа е получен и вторият сигнал. Пожарът вече е бил предизвикан в други две стаи на манастира, вероятно предназначени за гости. Пораженията отново са били минимални.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...