Патриарх Максим иска от кмета да бъде преместен пазарът на антикварни вещи от площад „Ал. Невски“


Източник: Столична община

Българският патриарх изказва благодарност на кмета от името на Високопреосвещените митрополити на Св. Синод и от свое име за осветените сгради на Синодалната палата и храм- паметника „Св. Александър Невски”. В писмото си главата на Българската православна църква изказва желанието на Българската църква да бъде преместен пазарът на антикварни вещи на площад „Александър Невски” на по-подходящо място.

В писмото се казва:

"От името на Високопреосвещените митрополити на Св. Синод и от мое име изказвам искрена благодарност за лично Вашата досетливост да осветлите сградата на Синодалната палата, тъй както е осветлен и храм-паметника "Св. Александър Невски".

Идеята Ви е прекрасна, но целта за значимостта на тая сграда, до голяма степен се губи, поради сергийното изложение с неуднаквените щандове на изложените антикварни вещи, а също и изложеното за продан, до голяма степен представлява лоша гледка за многото чужденци, отправящи се към храм-паметника като забележителност от първа величина на столичния град.

Колкото за иконното и картинното изложение, разположено на страничната алея, не е в ущърб на общата гледка и е на подходящо място – би могло да остане там.

С успех в грижата Ви за благоукрасата и великолепието на столицата, пожелаваме Божието благословение да бъде над Вас”.

Напомняваме ви, че от 2 декември 2006 г. куполите на партиаршеската катедрала "Св. Александър Невски" грейнаха с ново осветление. Инвестицията от 60 000 е направена от “Елтодо” – Чехия като подарък към общината съвместно със сътрудниците на Улично осветление – София.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...