Патриарх Неофит се срещна с апостолическия нунций в България

Патриарх Неофит е приел днес апостолическия нунций в България,  монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, и неговия съветник монсеньор Бодуан Бяжила Муанкембе. Поводът за посещението е завръщането на монсеньор Пекорари от Рим и отпътуването от България за друга мисия на съветника при Нунциатурата монсеньор Муанкембе, съобщава пресслужбата на Св. Синод.

„Не бива да допускаме влошаване на отношенията между християни, а да се насърчаваме взаимно в отстояването на евангелските ценности и в усилията си да поддържаме вярата у хората”, е казал патриарх Неофит по време на срещата си с монсеньор Пекорари.

В хода на разговора патриарх Неофит и папският нунций изразиха тревога, че „откъсването от християнските корени и здравите основи на християнските традиции на Европа, неминуемо ще доведе до разклащане на Европейския съюз и устоите на обществото.”

Като архиепископ на Популония, монсеньор Пекорари изрази надежда, че по време на своето председателство в ЕС българските политици ще отстояват християнските нравствени ценности и традиции в Европа.

Патриарх Неофит отправи благодарност пред своя гост на Римокатолическата църква за безценните светини – мощи на светци, които Българската православна църква е получила в отговор на отправени молби, се казва в официалното синодално съобщение.

В израз на специално внимание и уважение, папа Франциск е на патриарх Неофит в дар икона на Пресвета Богородица, която е била лично негово притежание. Българският патриарх прие подаръка от ръцете на монсеньор Пекорари с думите: „Нека Божията Майка ни дава сили да следваме неотклонно нейния Син и наш Бог Господ Иисус Христос!”

 

Коментари

коментара

Близки теми: