Почина архим. Павел (Тенев) от братството на Бачковската света обителНа 30 октомври късно вечерта в Господа се е преставил архимандрит Павел (Тенев) от братството на Бачковския манастир.

В съобщението по повод скръбната вест от братството на Бачковската света обител се казва:

„Още на училищната скамейка в сърцето на тогава невръстния Желязко пламва любовта по Бога, която не го е оставила до сетния му дъх. След началното си образование, завършва Духовна семинария и Духовната академия. Избира да сее словото Божие в младите и непорочни сърца и става преподавател в семинарията в Черепиш. Под вещото му ръководство, осветени от непоклатимата му вяра и посветеност Богу, израстват поколения работници на нивата Господня, приели кръста на служението в църкви, манастири, на епископски и митрополитски катедри. И у всички тях остава не помръкнал образът на ревнителя, преподавателя по Стар Завет, г-н Тенев.

След като се оттегля от активна преподавателска дейност, Желязко Тенев решава, че най-подобаващо и естествено продължение на жизнения му път е да мине под покрова на Св. Богородица, да приеме монашество и свещенство и да служи пред светия олтар на Господа . Постриган е за монах в Бачковския манастир през 2010 г. и до края на дните си остава брат на Бачковската обител, като приема свещенство и по-късно е удостоен и с архимандритско достойнство.

Светъл ще остане образът на архимандрит Павел в сърцата на манастирските братя и служители с неподправената му сърдечност, доброта, непоколебимост във вярата и следването на закона Божи!

Бог да го прости и да го упокои в селенията на праведните)“

Опелото ще се извърши в съборната църква на манастира на 2 ноември от 12 ч.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...