Археолози откриха във Велико Търново икона от полускъпоценен камък



zaGrada

Екипът, който откри храма “Св. Иоан Рилски“ под тонове боклуци в подножието на хълма Царевец, е попаднал на три парчета от икона, изработена от полускъпоценен камък, съобщи д-р Хитко Вачев.

Той и проф. Николай Овчаров водят разкопките на храма, за който се предполага, че е строен около 13 век. Вече бяха открити дебели зидове и стенописи. Смята се, че там около 70 години са били съхранявани и мощите на св. Иоан Рилски.

Според Вачев иконата е изработена върху прозрачен камък, който вероятно е кварц и има изключително прецизна изработка. Екипът се надява да открие още фрагменти от иконата. Досега нито аз, нито проф. Овчаров сме виждали нещо подобно като направа, каза Вачев. Специалистите са затруднени да датират находката, но допускат, че е ваяна през 15-16 век. Заедно с нея са открити и много монети от различни метали, най-вече от времето на Иван Шишман.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...