Преподавател от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ откри XVI-та годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбинаВ деня на Светите Седмочисленици (27 юли 2023 г.) в Националния студентски дом в София беше открита XVI годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний,  беше отслужен водосвет с благодарствена молитва и бе произнесено поздравително слово от протойерей доц. д-р Иван Иванов, ръководител на Катедра „Практическо богословие“ при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, председател на БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим и църковно-дипломатически представител на БПЦ-БП за отношенията със Светия Престол.

Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина преминава под надслов “Словото – 1160 г. слава, сила, светлина” . Тази година тя се проведе в две части – на 27 и 28 юли, като официалното откриване беше в София, след което делегатите – ръководители на български неделни училища и преподаватели от цял свят, се отправиха към Карлово, където се проведе втората част от конференцията.

Освен представители на българските неделни училища по света, форумът бе уважен и от министъра на образованието проф. Галин Цоков, председателя на парламентарната Комисия по образованието и науката и бивш министър на образованието Красимир Вълчев, началника на неговия кабинет и бивш директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН Наталия Михалевска, зам.-министъра на външните работи Елена Шекерлетова, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, ректора на Пловдивския университет проф. Румен Младенов, представители на Софийския, Великотърновския и др. университети в страната, на Кирило-Методиевския научен център при БАН, народни представители от настоящия парламент и други официални лица.

 

След тържествения водосвет последва слово на председателя на АБУЧ д-р Ирина Ботева-Владикова, която направи преглед и анализ на досегашната дейност на Асоциацията, на постигнатите успехи и на ключови въпроси и предизвикателства, на нуждата от стратегическо мислене по отношение на образованието по роден език и култура на българските деца зад граница, на характера на учебниците и учебните помагала за българските училища в чужбина. Тя засегна и въпроси, свързани с реинтеграцията на български деца и младежи, завърнали се от чужбина, с оценяването на знания по български език в САЩ по Програмата Seal of Biliteracy и др.

Ръководителите на българските училища пристигат за среща в България, за да отчетат своите успехи, да споделят извършеното през годината, да начертаят задачите и предстоящите предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени.

За поздравление към участниците във форума думата бе дадена на проф. Галин Цоков, който е свързан с каузата на българските училища зад граница доста преди да заеме сегашния си пост. Проф. Цоков оповести, че Министерството на образованието и науката е учредило специална награда за български учители зад граница, която се нарича „Пробуда“. И първият отличен учител с тази специална награда е г-жа Снежина Мечева, познатата на всички Снежина, която години наред ръководеше Българско училище „Иван Станчов“ в Лондон и е дала толкова много за каузата – образование на българските деца в чужбина. Приветствие към участниците във форума отправи председателят на Комисията по образованието и науката г-н Красимир Вълчев. Последва приветствие от г-жа Райна Манджукова, която припомни важни моменти от първите опити за получаване на подкрепа от държавата за българските училища в чужбина. Проф. д-р Славия Бърлиева-Бекирова, заедно с представители на Кирило-Методиевия център при БАН прочетоха имената и връчиха грамоти на отличените ученици в Международния ученически конкурс “Следи от Кирило-Методиевото дело по света”, организиран от КМНЦ и АБУЧ. На следващия ден в Карлово – родния град на националния герой Васил Левски, бяха представени резултатите от видеоконкурса по повод 150 г. от неговата смърт, както и превода на книжката “Левски в детските очи”.

В София бе избран и новия Управителен съвет на АБУЧ с нов председател г-жа Петя Цанева (от българското училище в Мадрид).

Източник: Богословски факултет на СУ „Свети Климент Охридски“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...