Папата възстановява стар обичай на месата във Ватикана



Le Monde

Папа Бенедикт ХVІ отслужи месата, обръщайки неведнъж гръб на своето паство. Това е стар обичай, неизпълняван от десетилетия. Понтифът използва стар олтар в Скистинската капела, поставен до стената под фреската на Страшния съд на Микеланджело, вместо олтара на мобилна платформа, който позволяваше на предшественика му Йоан Павел ІІ да се обръща към вярващите.

От ватиканския отдел за богослуженията обясниха, че старият олтар, на който се поставят бюлетините за гласуване при избора на папа, е бил използван, с цел да се подчертае красотата и хармонията на мястото.

За първи път от Втория ватикански събор (1962-65) насам папата обръща по този начин гръб на вярващите, за да гледа кръста. Освен това, той произнесе проповедта си седнал на стар дървен трон вляво от олтара, използван от Пий ІХ през ХІХ век.

Бенедикт ХVІ, който произлиза от консервативното малцинство в Църквата, лека полека въвежда отново стари обичаи, постепенно изоставени след Ватикана ІІ, съборът, белязал модернизацията на Църквата, подменил латинския с местните езици и насърчил икуменическия диалог.

През юли понтифът публикува motu proprio (документ, издаван от папата по негова собствена инициатива върху по-общи въпроси), с който се либерализираше отслужването на месата на латински. Това бе възприето като жест в полза на традиционалистите. Освен това, папата се произнесе за връщане на грегорианското пеене. (РОЙТЕРС)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...