Руският патриарх Кирил пристига на посещение у нас за 3 мартРуският патриарх Кирил пристига на посещение у нас по случай 140 години от Освобождението на България.

Според предварителната програма той се очаква да пристигне в ранния следобед на 2 март и от 15. 20 ч., след посрещането си от патриарх Неофит и българските архиереи, да отслужи Молебен в Синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил”, съобщават от пресслужбата на Св. Синод.

От 16 ч. ще се състои официална среща между Руския и Българския патриарх в Синодалната палата, а след нея, от 17 ч. е предвидена пресконференция с участието на Волоколамския митрополит Иларион, член на руската църковна делегация, и Старозагорския митрополит Киприан, които ще отговарят на въпроси на журналистите.

По-късно същия ден руската църковна делегация, начело с патриарх Кирил, ще отпътува за Стара Загора.

На 3 март от 10 ч. е началото на Благодарствения молебен, който ще бъде отслужен от двамата патриарси в Шипченския манастир „Рождество Христово“. Непосредствено след това те ще се отправят към връх Шипка, за да присъстват на церемонията в памет на загиналите войни за Освобождението на България, където ще бъде отслужена заупокойна молитва.

В Деня на Националния празник на България Руският патриарх ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

От 18.30 ч. на 3 март Руският патриарх заедно със своя домакин – Българския патриарх Неофит, ще присъства на Тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание” пред паметника „Цар Освободител“.

В последния ден от посещението на руската църковна делегация – 4 март, Неделя на св. Григорий Палама, двамата патриарси ще отслужат съборна св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, която ще започне от 9.30 ч.

Според програмата същия следобед е предвидена официална среща на патриарх Кирил с българския президент Румен Радев.

Преди да отпътуват от София, от 16.10 ч. руските архиереи, начело с патриарх Кирил, ще посетят храма на Руското подворие в София „Св. Николай Чудотворец“.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...