Свещници на 220 години изхвърлени като старо желязоМоже да харесате още...

1 Отговор

  1. Artist каза:

    Преди няколко години(мисля, че беше 2003 г.) посетих параклиса , помещаващ се в бившият гараж на бълг. посолство в Лондон. Свещенникът и съпругата му гасяха току-що запалените свещи с оправданието, че идват и други хора и ще трябва да се освободи място за тях, което е КОЩУНСТВО!!! На моята забележка, свещенникът отговори, че „като много зная, да даря пари за нови – по-големи свещници“!
    Сега виждам, че ако бях го направил (не, че не дарих 10 англ. лири), сигурно в бъдеще, старите малки бронзови свещници биха отишли за претопяване!
    Препрочитайки текста – цитирам – „На един от свещниците е изписана годината на изработването – 1789 г. и на старобългарски, че е дарение на храм „Света Троица“. На друг пък е отбелязана 1900 г. и надписът е на румънски език.“ си мисля: Боже мой, та свещниците имат и историческа стойност! Затова днес много паметници на нашата история са сринати и претопени (също и реликви от черковната памет), а от такива примери в България „безбожниците“ стават все по-много с всеки изминал ден.
    Да вярно е, „че тази утвар се е съхранила в годините на турската власт и комунизма, а е нямала шанс във времето на свободния дух“ благовейни владико, но какво направи ти за да спреш това кощунство!?