Свещници на 220 години изхвърлени като старо желязов-к Утро, бр. 253, 23 октомври 2007 г.

Старите свещници от църквите "Света Троица" и "Св. Георги" в Русе са предадени в пункт за вторични суровини като ненужен инвентар, научи "Утро". Сделката е станала на 17 октомври и срещу един тон бронз са получени 6 901,60 лева. Парите са преведени още на следващия ден по банков път на двете църкви. Добре, че попаднаха при нас и ние ги съхранихме като им дадохме с малко по-висока цена от обявената, коментираха собствениците на фирмата за изкупуване на метали.

На един от свещниците е изписана годината на изработването – 1789 г. и на старобългарски, че е дарение на храм "Света Троица". На друг пък е отбелязана 1900 г. и надписът е на румънски език.

По време на предаването свещниците са били разглобени, а техните досегашни собственици дори са настоявали железните стойки да бъдат нарязани, за да се транспортират по-лесно. Смутени от гледката работниците от склада за вторични попитали дали това не е нарушение на правилата и били успокоени, че има писмо от Светия синод всички стари вещи да бъдат изхвърлени и подменени. Дори добавили, че според новите изисквания в църквите трябва да има димоотводи над свещниците за пожарна безопасност.

Няма такова писмо и никой не може да си позволява такива действия, при положение, че сме обсъждали други варианти, коментира Русенският митрополит Неофит. В разговор митрополитът предложил старите свещници да се занесат в някой от храмовете по селата, където да служат на миряните. Според него най-разумно е сега църквата да си откупи свещниците обратно и ще се направи всичко, за да се случи именно така. Когато разбрах за случая, ме заболя сърцето, че толкова ценни като история предмети е могло да се унищожат завинаги, допълни владиката. Той не пропусна да отбележи, че тази утвар се е съхранила в годините на турската власт и комунизма, а е нямала шанс във времето на свободния дух.

Снимка: Георги КЕХАЙОВ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Artist каза:

    Преди няколко години(мисля, че беше 2003 г.) посетих параклиса , помещаващ се в бившият гараж на бълг. посолство в Лондон. Свещенникът и съпругата му гасяха току-що запалените свещи с оправданието, че идват и други хора и ще трябва да се освободи място за тях, което е КОЩУНСТВО!!! На моята забележка, свещенникът отговори, че „като много зная, да даря пари за нови – по-големи свещници“!
    Сега виждам, че ако бях го направил (не, че не дарих 10 англ. лири), сигурно в бъдеще, старите малки бронзови свещници биха отишли за претопяване!
    Препрочитайки текста – цитирам – „На един от свещниците е изписана годината на изработването – 1789 г. и на старобългарски, че е дарение на храм „Света Троица“. На друг пък е отбелязана 1900 г. и надписът е на румънски език.“ си мисля: Боже мой, та свещниците имат и историческа стойност! Затова днес много паметници на нашата история са сринати и претопени (също и реликви от черковната памет), а от такива примери в България „безбожниците“ стават все по-много с всеки изминал ден.
    Да вярно е, „че тази утвар се е съхранила в годините на турската власт и комунизма, а е нямала шанс във времето на свободния дух“ благовейни владико, но какво направи ти за да спреш това кощунство!?