Срещу зилотизма във вярата или за крайните форми на православиетоВ изданието на „Вяра и общество” на 30.05.2020 г. Ви предлагаме:

  • Фанатиците създават привърженици, а не вярващи хора” – специално интервю на Горан Благоев с най-младия игумен на Света гора – архимандрит Вартоломей от манастира „Есфигмен”. За избора на един човек да се посвети на Бога, за съвременните предизвикателства пред човечеството, за фанатичните форми в изповядването на православието – откровение от първо лице на един духовник, който отстоява истините на християнството и единството на светогорското монашество, въпреки че манастирът му все още се държи от т.нар. „зилоти”, монаси с твърде крайни и спорни възгледи за вярата.

  • Кой е св. Ерм и какво е значението на неговата творба „Пастир”, която в ранното християнство е била сред каноничните книги на Църквата? – разговор с богослова Никола Антонов, един от преводачите на част от текстовете на „Пастир” от оригинален старогръцки на български език. Научете дали този Ерм е апостолът и първи покръстител на Тракия, епископ на Филипопол (дн. Пловдив). Чуйте и откъси от „Пастир” и научете какви представи са имали първите християни за Църквата и нейната мисия в света.

  • Псалтир за всеки ден” – поетесата Елена Алекова представя своята нова стихосбирка за душата, отворена към Бог. Потомка на ислямизирани българи от Родопите, с нея ще разговаряме и за осъзнатия ѝ избор да приеме християнството.

Този брой на предаването се излъчва на запис, така че няма да има възможност да отговорим на вашите въпроси или да цитираме вашите мнения.

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 30 май, от 14.00 ч.!

Екипът на «Вяра и общество»

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...