Стандарт: Самозвана монахиня вдига сарай за владициИзточник: Стандарт

Пловдивската митрополия шокира миряните, като се довери на сестра Христина

Скандална лечителка, провъзгласила се за монахиня, завъртя бизнес с Пловдивската митрополия. Сестра Христина получи благословия да ремонтира архиерейската сграда на пъпа на Смолян. Скоро попските покои може да засенчат и най-луксозните хотели в Родопите, защото екстрасенската е въшлива с пари, коментират местните хора. За тях обаче остава въпросът защо точно сестра Христина се сдоби с доверието на митрополията и ще обзавежда архиерейството.

Според първоначалната идея за ремонта всеки смолянски бизнесмен трябваше безвъзмездно да оправи по една стая за нуждите на местните духовници. Изневиделица обаче се оказа, че със скъпия ремонт се заема монахинята. Тя стопанисва манастирския комплекс "Св. Пантелеймон", който се намира по пътя между Пампорово и Смолян.

За повечето родопчани сестра Христина е шарлатанка, която припечелва от нещастието на хората. "Манастирът й се е превърнал във фабрика за пари", твърдят нейни съученици. Болни и сакати от цялата страна прииждат в "Свети Пантелеймон", подмамени от легендите, че монахинята лекува едва ли не всичко. В двора на храма винаги се намират жени, които да разказват невероятни истории за чудесата на сестра Христина. Обявяват я за жива светица, наричат я Родопската баба Ванга. "Не им вярвайте, платила им е да говорят небивалици", твърдят хора, които познават истинската Христина. Гостите на храма застиват от изумление, когато видят как облечената като калугерка сестра се разхожда из двора на манастира с джиесем и цигара в ръка. "Не е важно какво влиза в устата, а какво излиза", мъдро обяснява монахинята. Всъщност, преди да облече расото, Христина е работила като електроженист в строителна бригада и е изповядвала исляма. Освен това има зад гърба си два брака, 17 аборта и е майка на 4 деца – 2 момчета и 2 момичета. Самата тя признава, че е натрупала доста грехове. На младини мъжът й яко я налагал и три пъти се тръшвала с мозъчно сътресение.

Сега сестрата дели покрив с брат Георги. Негова е земята, върху която е изграден манастирът. Двамата твърдят, че решили да построят храма след поредица от тайнствени видения и гласове, които им подсказали начинанието. Хвалят се също, че в началото на 90-те години са взели дипломи за лечители от известната руска екстрасенска Джуна.

Дали наистина са помогнали на някого, няма как да се докаже. Факт е обаче, че скандалната монахиня разполага с много пари и явно вече си има лоби в митрополията. В Смолян упорито се говори, че чрез ремонта на архиерейството сестра Христина се опитва да уреди свои протежета на сгодни службици в епархията. Иначе никой не се съмнява, че попската сграда в центъра на града ще се превърне в оазис с луксозни апартаменти. За да има къде да отсядат владиците, когато се сетят да дойдат в Смолян.

Удря на камък като гадателка

Сестра Христина се пробва и като пророчица, но повечето й предсказания удрят на камък. Така тя ни вкара в Евросъюза още през 2004 г., три години по-рано, отколкото се случи в действителност. Политиката по принцип се оказа ахилесова пета на монахинята като гадателка. Непосредствено преди парламентарния вот през 2001 г. Христина отсече: "Със сигурност царят няма скоро да ни води. Още не сме готови за това." Симеон обаче спечели убедително и взе властта.

"Наближава времето, когато Иван Костов ще бъде съден от народа и ще си получи заслуженото", предрече още монахинята. Уцели само, че разцепването на СДС е неизбежно. Пак оплеска прогнозата, като посочи Стефан Софиянски за бъдещ обединител на десните. "Виждам го, че всяка вечер мисли и анализира думите си. Гледа много внимателно накъде текат реките и накрая ще ги обедини в едно цяло", заяви сестра Христина, която претендира, че е родопската Ванга.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...