„Съвременният гностицизъм и Църквата“ – Вечер в памет на отец проф. Павел Стефанов



През юли тази година се навършват 5 години от смъртта на архим. проф. Павел Стефанов (1948-2012) – първия монах професор в новата история на Българската православна църква, дългогодишен преподавател в катедра „Теология“ на Шуменския университет, забележително плодовит автор с енциклопедични познания. Автор е на книгите „Ялдаваот: История и учение на гностицизма“ (2008 г. изд.“Омофор“) и „Лирата на Параклита. История на монтанизма”, (2012 г., изд. „Фабер“). Читателите помнят неговите задълбочени богословски текстове, проповеди и есета, публикувани в Православие.БГ.

В днешното лицемерно време, той беше емблемата на нелицемерието и прямотата. Прямотата, освен искреност, е и безстрашие. Той беше прям, защото не се страхуваше. Беше преодолял много изпитания и беше победил страха. Беше победил страха, защото беше преодолял изпитанията с вяра… Дон Кихот – никът му в много сайтове в интернет, го характеризира много точно. Бореше се неустрашимо с фалша, лицемерието и невежеството. Гневеше се с вътрешна ярост на заобикалящото ни фарисейско лицемерие„, пише за него отец Стефан Стефанов по повод 40 дни от кончината му.

На 3 юли (понеделник) от 18.30 ч. в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ ще се състои Вечер в памет отец проф. Павел Стефанов. Спомени и впечатления за личността и творчеството на отец Павел ще споделят отец Стефан Стефанов от Русе, проф. Румен Ваташки от Шуменския университет и Пламен Иванов, един от десетките признателни студенти на покойния духовник и преподавател.

Тъй като отец професорът бе един от най-изявените изследователи и критици на гностическите учения, срещата дава повод да поговорим за съвременните проявления на гностически идеи, изразени в различни псевдодуховни феномени. Очакваме ви!

Отец Павел Стефанов е роден през 1948 г. в Русе. В началото на жизнения си път сменя няколко професии и местоработи: работи като общ работник и смазвач в захарния завод в Русе, технолог в завода за лимонена киселина, преводач в Института за лакове и бои и т. н. През 1975 г. завършва Духовната академия, а през следващата година приема монашество и става секретар на Ловчанската света митрополия. От 1978 до 1982 г. работи като свещеник в няколко русенски енории. От 1983 до 1986 г. е научен сътрудник в софийския Църковноисторически институт към Св. Синод на БПЦ. По негови собствени думи, след като през тези години е отказал категорично да помага на Държавна сигурност, той си навлича омраза и преследвания от нейна страна. Между 1986 и 1993 г. о. Павел е безработен „по политически причини“. От 1993 г. до смъртта си работи като преподавател в катедра „Теология“ на Шуменския университет: от 1993 до 1996 г. като асистент, от 1996 до 2000 г. – главен асистент, от 2000 до 2010 г. – доцент. През 1997 г. стана доктор по теология, а през 2010 г. – професор в ШУ. Освен богословското си образование, о. Павел завърши и история в Средноевропейския университет в Будапеща (1997). Специализирал е в университета на Улвърхемптън, Великобритания (1995), Оксфорд, Великобритания (1999), Института за източните църкви в Регенсбург, Германия (2000-2002), Центъра за учебни програми на Средноевропейския университет в Будапеща, Унгария (2003), Ерлангенския университет, Германия, и Института “Вяра на втория свят”, Цюрих, Швейцария (2004), Института към Музея на Холокоста във Вашингтон, САЩ (2006), Икуменическия институт „Йоханес Мьолер“ в Падерборн, Германия (2008), Института за източните църкви в Регенсбург, Германия (2009). Освен преподавателската си работа в Шуменския университет, о. Павел е чел също така и лекции по история на евреите в България в университета на Южна Мисисипи и университета на Сан Франциско, САЩ (2006), лекции по българистика и славистика в университета на Лодз, Полша (2009). Беше член на Съюза на учените в България, София, Нюйоркската академия на науките, Асоциацията за български изследвания (САЩ), Американското дружество за църковна история, Българското дружество за британски изследвания.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...