Ще разреши ли държавата водосвет в училищата за 15 септември?Тази година изглежда няма да бъдат разрешени водосвети в училищата, по случай откриване на учебната година. Това съобщава в днешния си брой вестник "Монитор". Ръководството на училището "Св.Симеон Велики"  във Видин се е позовало на устна заповед от министерството, за да откаже на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан да извърши традиционния водосвет на 15 септември.

От регионалния инспекторат във Видин са отрекли да има подобно устно разпореждане, но с уговорката, че ако присъства духовно лице само от едно вероизповедание при откриването на новата учебна година, това може да означава дискриминация за някои ученици, поради което е редно да присъстват и представители на всички други изповедания.

Вестникът помества и коментар на министър Вълчев, според който не може да се забранява на свещениците да влизат в училищните дворове на 15 септември.

"Само напомнихме на регионалните инспекторати, че образованието е светско. Предупредихме ги и да бъдат дипломатични и толерантни, и да не провокират напрежение" е заявил пред "Монитор" зам.-министърът на образованието Мукаддес Налбант.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...