Точка 22Публикуваме откъс от стенограмата на Министерски съвет на Република България от 8 декември 2010. На заседанието под точка 22 от дневния ред се е обсъждал въпросът за предоставяне на допълнителни средства за ремонти на православни храмове. Текстът, който следва, илюстрира добре държавническия подход към църквата – по отношение на стил, ниво на аналитичност, приоритети и т.н. Алюзията на точка 22 с "Параграф 22" е напълно случайна.

Точка 22
Проект на Постановление за предоставяне на допълнителни средства за спешни и неотложни ремонтни и строителни дейности на православни храмове

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Предлага се допълнителен бюджетен кредит за десет църкви, които трябва да зазимят, за да не се повреди това, което е построено досега. Десет църкви от 300-та, които се строят сега, между тях са Храмът „Света София”, гр. София, храмът „Свети Николай” в град Бургас, кв. Меден рудник.
БОЙКО БОРИСОВ: Колко пари общо са?
БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Триста и осемдесет хиляди лева са, съгласувано е с министерството.
БОЙКО БОРИСОВ: Включен ли е тук този манастирът в Гигинци?
БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Там си изплатихме всичко, което искаха.
БОЙКО БОРИСОВ: Там има още 70 хиляди лева.
БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Напротив, последния път той вдигна мизата на 140 хиляди. Колкото поиска, за да завърши манастира, ние му го дадохме. Няма да го издържаме до края на света този манастир!
БОЙКО БОРИСОВ: Искам да се чуеш за последно с него.
БОЖИДАР ДИМИТРОВ: За последно искаше 140 хиляди, имам и свидетел, министър Дянков.
БОЙКО БОРИСОВ: Дадохме ги тези пари?
БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Искаше 150 хиляди, дадохме му ги.
БОЙКО БОРИСОВ: Разплатили ли сме му ги?
БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Да. Открихме манастира.
БОЙКО БОРИСОВ: Последното, което беше – за камбанарията и тази част за парапетите и т.н. трябвали още малко пари.
БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Трябват. Той ги увеличава непрекъснато.
БОЙКО БОРИСОВ: Ходихме с Дянков. Това, което е направено, е прекрасно. Хиляди хора ходят там.
БОЖИДАР ДИМИТРОВ: И то стана основно с наши пари, на държавата. Супер лукс е.
БОЙКО БОРИСОВ: Винаги съм ви казвал: правите ли нещо за началника, никога няма да се свидите. Така че, днес искам да се чуеш с него и да ми кажеш, последно, за да го впишем в тази точка.
БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Министър Дянков да му мисли.
БОЙКО БОРИСОВ: Ако трябва, ще отидеш на място там, да ти покажат точно какво още трябва да се направи, да го остойностим и да го приключим. Не знаете, че от парите, от държавната дотация, които се полагат на политическите партии, ние за няколко църкви вече направихме покривите с партийни пари, а не от бюджета на държавата, така че също помагаме.
Приемаме точка 22. | www.government.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

16 Отговори

 1. Atanasko каза:

  Това е разликата между Бойко и всички останали – вярата и упованието му в Бога и Бог му въздава и му връща стократно. За този човек е приготвен венец. Да носиш цяла държава на гърба си никак не е лесно. Бог да го благослови. Амин!

 2. Кикокикатче каза:

  Защо няма сняг, знаете ли?
  Защото Бате Бойко командирова с директива полицай, пожарникари и безработни да ловят снежинките във въздуха! Така не им дава да падат на земята!

 3. Траянка Георгиева каза:

  Благодарейки на премиера, архимандрит Евгений споменава преданието, за това как хората не са яли яйца в продължение на три години, дори и на Великден
  за да построят Троянския манастир. Възхвалява вярата на народа, устойте му през двете робства, войните, Съединението.
  Но накрая продължава по странния начин: „Накрая имаха сили да построят и един комунизъм“.
  От тук заключението е, че комунизма според него е също толкова похвално дело? Или аз нещо не схващам?

 4. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Пълно разпиляване на средства е дотацията на манастири и храмове у нас и е пълна гавра със страданията и мъките на хората, които поддържат православието у нас. По данни на двери.бг Църквата печели по 12 милиона годишно само от свещи – къде са тези пари? Освен това държавата в Гигинци финансира говедари, които кръщават храма св.
  Силуан Атонски, наместо св.цар Борис Покръстител. А за г-н Бойко Борисов, който е единствената алтернатива на политиката у нас и нямаме друг да изберем мисля, че определението му – православен каратист силно напомня по внушение определението православен атеист, с което се ползват бившите комунисти у нас. И БПЦ не е разбрала мотивацията на комунистите в своя лукс и привилегии, крепящи се на костите на мъченици и праведници от комунизма, неканонизирани, разбира се. Обвинението на комунистите срещу богатите е, че тяхното богатство е неправедно и подлежи на справедливо въздаяние между нищите, както е проповядвал и Христос. Наглост – . 12 милиона и още искат!

 5. Гошо каза:

  Хората от околните села строили манастир, казва игуменът, добре, ама сега случаят не е такъв – от околността никой не е съпричастен към Гигинския манастир, няма ги милионите поклонници за които се казва в протокола, то и монаси там няма кой знае колко. Така че тази държавна пара ей така дадена на точно определен манастир е меко казано странна. Защо на него? Защо толкова? Защо не примерно на друг? По какви критерии се разпределят ей така народна пара? Ако наистина тоя манастир има много поклонници – ами те ще дадат, що данъкоплатецът?!

 6. Georgi Traikov каза:

  Госпожо,госпожице Георгиева! Само Вие ли не сте разбрали тънката ирония, която е изписана от о. Игумена? Хайде, моля Ви, се недейте по този превзет начин да иронизирате положението!

 7. Georgi Traikov каза:

  Чингиз! Уважавам твоите етнокултурни извлечения, но когато става въпрос за монашески живот, моляти се, ние миряните почти не го разбираме. Св.цар Борис е подходящ молитвен застъпник за една енорийска църква, нищо че завършва пътя си като инок. Свети Силуан Атонски е просиял подвижник на ХХ век и е живо сведетелство за светийството в нашето съвремие. За разлика от мене, а предполагам и от тебе, той е минал през ада на Съветския атеизъм. Заради тази му твърдост, Бог го допуска да се засели на Света Гора, която е само на сто километра от нашата граница. Православният светец е божествена, универсална личност и той няма нищо общо с комплексираните национални герои, които може би са такива, благодарение на нашите заключения. Спасителни празници за всички!

 8. iliana sivova каза:

  ами смешно е малко, но… така се правят нещата явно. поне има добро желание и действие някакво. най-малко политиците са виновни , че в църковната администрация е такъв хаос, та даже да искат по-добре да помогнат на църквата, няма кого да питат как.

  чингиз е добре да се определи от каква позиция говори – на християнин ли, на църковен анализатор или на тотален наблюдател, че вече като пише тия-ония аз лично се обърквам. що се отнася до говедарите и това как кръстили храма – как прозря, че трябва на цар Борис, а не на св. Силуан да е? недоумявам. ясни са патриотичните аргументи, аз питам за църковните. и не че питам, всъщност .

 9. Траянка Георгиева каза:

  Не иронизирам. Наистина ми звучи така. Няколко пъти го четох отново и…… пак същото усещане остана. Най-малко аз бих се отнесла с лошо чувство към Църквата, та нали всичките ми беди и хулите, които понасям са защото Я защитавам. Но нямам намерение да се оправдавам точно на вас. Поне име да си бяхте измислили, а не моето да обръщате обратно.
  Извинявам се на отец игумена, ако съм го разбрала неправилно. На тая тема съм особено чувствителна. Не понасям възхвала на комунизма, а това се среща доста често у нас. За съжаление. Отново приемете извиненията ми, но само ако сте казали с ирония похвалното си изречение за комунизма.

 10. Георги Д. каза:

  И аз като чингис ще попитам, къде са парите на БПЦ?
  Колкото до манастира, колко храмчета в България имат нужда от 1000-2000 хиляди лв да направят спешни ремонти – да сменят керемидите на покрива да не тече в храма, да подменят настилката, защото дюшемето пропада. И ще им стигнат наистина 2-3 хиляди лева. Тоя манастир го дотира кой ли не, глътна толкова много пари, а с какво е повече от някоя бедна селска църквица или храм в малко градче, където едва свързват двата края? Обаче за тоя манастир се счупиха да дават пари и предишното и сегашното правителство, то не бяха репортажи по btv, хиляди интервюта с брокера-монах никанор и т.н.

 11. Георги Д. каза:

  И съм съгласен, че параклисът можеше да е на някой български светец – все пак има доста непочетени българи в България, а дарители сме всички ние – българските данъкоплатци. И защо да не е св. цар Борис? Или св. Злата Мъглинска, св. Теодосий Търновски, св. Наум Охридски… Малко ли наши светци чакат да бъдат почетени с храм, че го кръстиха на почти неизвестен руснак и то от 20 век! А с тия биволи, посетители на манастира казват, че там не остава време за служба. Духовно средище ли е това или обор?

 12. стоян йорданов бербатов каза:

  Църковните служители сме длъжници на вярващия народ, това не може да се отрече, г-н Чурешки, но Вашите критики, които в голямата си част са градивни, в конкретния случай са само злорадни. Какво е тая злъч за някакви 12 млн – ами това са по милион на месец, повечето от които средства отиват в големите епархии. В малките и по-бедни епархии знаеш ли какво става? Хич не е за завиждане. Знаеш ли, че и днес има десетки свещеници, които са истински мъченици и е некоректно (поне спрямо тях) непрекъснато да обрисуваш в най-черни краски характера и манталитета на българското духовенство. То не заслужава това. Аз дори съм убеден, че цялостният духовен климат в православните общности, поне там, където ги има, е в пъти по-здрав и по-качествен от възхваляваната предкомунистическа духовна действителност. Чест и почитания, както казва един редовен радиослушател, и аз съм антикомунист, но не всичко преди девети е хубаво, както и не всичко след това е грозно и гадно. Поздрави!

 13. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Благой Георгиев: Не правя секс и не ям месо по време на пости. – http://www.novinar.net/news/blagoj-georgiev-ne-pravia-seks-i-ne-iam-meso-po-vreme-na-posti_MzQ1MTsxNQ==.html

 14. Георги Д. каза:

  Ето го ключът от бараката.
  http://www.dveri.bg/content/view/12440/29/
  Руснаците ще дават пари, защото параклисът е на руски светец. Хубава сделка.

 15. Мартин М. каза:

  „чингиз е добре да се определи от каква позиция говори“ – ама ти се опитваш да го четеш?! недей, не си струва. то всъщност не трябва изобщо да публикувате графоманщините му, но нейсе, демокрация е…

 16. буреносец каза:

  [quote name=“Георги Д.“]Ето го ключът от бараката.
  http://www.dveri.bg/content/view/12440/29/
  Руснаците ще дават пари, защото параклисът е на руски светец. Хубава сделка.[/quote]

  Щом участва Захари Захариев – човекът зад фалиралата банка „Славяни“, обвиняван от собствените си партийци в мафиотски сделки – стои зад сделката, всичко е ясно. Парите не миришат, нали, отци? Колко струва да ме направите архонт или тамплиер?