Открито писмо на Пловдивското епархийско свещенствоМоже да харесате още...

17 Отговори

 1. леонор каза:

  Пловдивските свещеници имат ли хабер че са писали писмо? Звучи твърде скроено и преднамерено за да е от тяхно име.

 2. Liturgist каза:

  Това писмо очевидно не е плод на колективен разум ! Преди няколко месеца свещениците от Варненска епархия писаха писмо, с което застанаха зад своя митрополит след изобличителните репортажи на една телевизия и бяха принудени да пишат покайни писма, сякаш не защитаваха, а нападаха архиерея. Тогава варненските свещеници не защитиха о. Серафим/протосингела/, а го оставиха на произвола на митроплит Кирил. Сега като че ли наблюдаваме същия вероподанически модел на поведение. В името на требите да подкрепим Владиката. Не казвам, че последният не е прав- но каква изгода търсят блюдолизците, та post factum ще пишат писмо споделяйки своите прозрения, относно станалото????

 3. diyana_nik каза:

  Случаят с дядо Кирил навярно е бил жест на непоискано добро,т.е. без неговата благословия.Ако свещеническия клир го бе уведомил за предприетата защита нямаше да се стигне до това разминаване и справедливо недоумяване у нас – обикновените миряни.Какво можем все пак да направим ние?Да обичаме повече Църквата и свещениците си в Христа и да се молим за тях да са единни и силни в делата си за наша духовна полза.И да им помагаме,а тези от нас,които смятат,че имат ум и сърце да работят по-добре,моля да завършат подходящото образование и да се включат в тяхната пастирска работа и да я издигнат на високото/според тях/ ниво за Слава Божия.Да благодарим на Бога за дядо Николай и нека да имаме повече такива ревностни владици и свещеници – където е той има ред и напредък.А кой се страхува от това,тези които искат волю или неволю това да не се случва в изстрадалата ни Българска Православна Църква.Пресвета Богородица да ви пази /сега сме в Богородичния пост/!

 4. korki каза:

  Реакцията на свещенството е адекватна и достатъчно премерена.
  Доброто е правда, а правдата е истина, а тя е една. Не търсете винаги под вола теле. Могат да се случват и добри неща ,ако им дадем шанс и не подхождаме със съмнение и сарказъм.

 5. dr rossy_koleva каза:

  Писмото-изявление, което четем по-горе, идва като симптом на нашето съвремие, белязано от духовната безпътица и низост. Фактите, посочени по-горе, ме хвърлиха в ужас и мисля, че те са показателни за това в какво време живеем и какво търпим. Щом в едно общество са активни хора, които могат да искат главите на авторитетни духовници, то какво ли очаква обикновения човек, заставащ пред иконата единствено с болката в душата си. Мисля, че водещите духовници трябва да се замислят не само за това, че самите те са застрашени, а за причините, довели до появата на хора с такова мислене. Много лесно ще прехвърлим обвинението върху годините на атеизъм, но сякаш настоящото време, оценяно в духовен план, не е никак по-цветущо. Къде е нашата църква? Какво става с изучаването на вероучение? Защо съвременните млади хора са оставени да се лутат по своя духовен път и не чувстват подкрепата на църквата. Аз като майка с нищо не съм почувствала моята църква да прави нещо за детето ми. Аз съм тази, която го насочва и през цялото време се питам – дали съм права и дали въобще съм аз тази, която трябва да го правя? Изказвам своите почитания към изразената в изявлението позиция относно личността на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай и към неговото решение и мисля, че случилото се е един много сериозен сигнал към Българската православна църква, който най-накрая трябва да бъде взет под внимание!

 6. templar каза:

  Публикацията трябва да завършва с „Писмото е подписано от Х свещеници от пловдивсйка епархия“.

  В противен случай няма разлика с малоумниците от АТАКА, които говорят от името на „целия многострадален български народ“

 7. dr rossy_koleva каза:

  Анонимността в случая не е удачна

 8. toshev2006 каза:

  Декларацията е наистина от свещениците в Пловдивска епархия,от различните духовни околии, които с помощта на съвременните средства за комуникация /телефони, интернет и проч/ се информираха взаимно за съдържанието на настоящата и я подкрепиха безусловно. Нали някой не си мисли, че тя е писана едновременно от сто човека. Естествено текстът е съставен от неколцина, а останаличе четат и подкрепят или не. подписи няма, защото трябваше да се реагира светкавично на аругантната пропаганда на ТВ „Скат и „Атака“. Ако е необходимо, до няколко дни ще се поставят и подписите на онези, потвърдили съдържанието на декларацията с одобрителния си отговор и позиция. Дори за сведения на четящите ще кажа, че има инициирани подписки от миряните в различни храмове, в подкрепа на митрополит Николай. „Глас народен, глас Божий!“

 9. dbachev каза:

  „Елате и вижте благообразието на православните храмове в гр. Пловдив, елате и вижте, че там, където някога са влизали пет човека, днес са петдесет, а утре ще станат и петстотин. Елате и вижте, и тогава говорете, за да бъдете посрамени сами от собствените си обвинения.“

  Горния цитат, който е от писмото на свещениците, говори, сякаш всичко е започнало от дядо Николай. Блаженопочиналият митрополит Арсений нищо ли не е правил за Пловдивска епархия, та откакто е дядо Николай (май няма още шест изпълнени месеца), всичко вече е наред? Не съм съгласен с този цитат.

  Второ. Прав е дядо Николай за взетото си решение. Така се постъпва. Но в мирна обстановка, където няма напрежение.

  Може би дядото трябваше да се посъветва със Св. Синод, как да постъпи в случая, защото в този район съществува една доста напрегната ситуация. От взетото решение на дядото може би се радват най-вече враговете на св. Православие. Но трябваше да направи компромис и да разреши на отеца, защото мисля, че той щеше да спечели изборите.

 10. toshev2006 каза:

  Пловдивският митрополит не е оповестил дали е взел самолично това решение или е съгласувано със Св.Синод, но наистина е хубаво важните вътроси да се решават след съветване, защото както казва цар Соломон:“Мъдростта се състои в многото съветване!“ Св.Иоан Лествичник казва,

 11. toshev2006 каза:

  Пловдивският митрополит не е оповестил дали е взел самолично това решение или е съгласувано със Св.Синод, но наистина е хубаво важните вътроси да се решават след съветване, защото както казва цар Соломон:“Мъдростта се състои в многото съветване!“ Св.Иоан Лествичник казва,

 12. toshev2006 каза:

  …че когато се съветваш с други, Бог им дава мъдрост заради смирението ти, да получиш правилно упътване и отговор на недоумението ти. При питане, човек се смирява, защото не вярва в правилноста на своя избор и търси съвет от Бога чрез другите. Важно е обаче и с кого се съветваш! Не с кой да е.

 13. blago4estiwia каза:

  Най-накрая ставаме свидетели на безпрецедентен случаи: възпитаника на школата в Симеоново, т.е. откровенно ченге и съответно йерархическо лице, да се подчини на по-вишестоящ по чин. Браво, КГБ структурата заработи по-ясни и познати начини.

 14. kriiistt каза:

  Мисля,че дядо Николаѝ е прав.Дали работи системата КГБ … незнам.БОГ да ни помага и дава сили за смирение.Не необходимо спирането на телевизия ,,СКАТ“..Нека помним завета на свети Иван Рилски! БОГ да пази Българиял

 15. dr rossy_koleva каза:

  Ама кой ви каза, че шсолата в семионово е точно разознавателна и защо точно е КГБ! Дали тук някой разбира от богословие, но не и от системата на полицията! Валко смешничко ми звучи тази теза, особено за Саръев – сигулно е тръгнал да покръства в християнката вяра, за да сгъсти полицейските редици! Уверявам Ви, те са си доста сгъстени, защото заплатите им не са никак лоши и едва ли са стигнали до отец Саръев! А относно шпионажа в България може да се кажат доста интересни неща не толкова за отец Саръев, а за героите на нашето време – но тези истини са тръвде тревиални за един такъв професионален сайт!

 16. Teodor каза:

  Браво!
  Нека винаги така ревностно пазим вярата си от сатанинските налудничави нападки!
  Бог да Ви пази, дядо Владика! Дерзайте все така за вярата ни в Христа Спасителя!

 17. chingis каза:

  БПЦ е българска Църква. А Пловдивският митрополит е слуга на БСП.