Открито писмо на Пловдивското епархийско свещенство


До Негово Светейшество Българския патриарх Максим,
Св. Синод на Българската Православна Църква,
До президента на Република България г-н Георги Първанов,
До Народното събрание на Република България,
Министерството на Вътрешните работи,
Министерството на Правосъдието,
Дирекцията по вероизповедания при Министерския съвет,
Съвета за електронни медии
и до медиите в Република България

Обични в Господа Иисуса Христа, братя и сестри,
Уважаеми представители на държавната власт и
Свободния печат в демократична България,

В дните от 6 до 8 август, станахме печални свидетели на безпрецедентна за най – новата история на България атака срещу Българската Православна Църква, кулминация на която, надяваме се бе предаването на ТВ Скат, “Паралакс”, излъчено на 8 август от 20.30 ч. Надяваме се, защото омразата подклаждана от това предаване към един висш клирик на нашата Църква – Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, може да принесе и злощастни плодове. Винаги е имало хора, прелъстени от сатаната и подчинени на най – долни страсти, които да приведат думите на заплаха в действие.

Негово Високопреосвещенство митрополит Николай в качеството си на правоправещ кириарх на Пловдивска епархия отказа да даде църковно благословение на свещ. Боян Саръев от гр. Кърджали за участие в местните кметски избори. Своето решение за отказ митрополит Николай взе позовавайки се съвсем естествено на дълговековната традиция на Св. Православна Църква изразена в Свещ. Писание, църковните правила утвърдени на Вселенските събори и предписанията на св. отци на Църквата – фундамента на нашата православна вяра. Всеки разумен и що годе интелигентен човек знае, че и най – малката обществената единица – семейството, и най – голямата – държавата, се ръководят от правила, които създават мира и реда в тях. Правила на поведение си създава и живее по тях, дори и онзи човек, който живее сам. Нарушаването на тези правила довеждат до безредие и хаос. Примери за това има достатъчно както в световната, така и в нашата история.

Правилата на Св. Православна Църква, забраняващи на свещенослужители да се занимават с мирски дела и особено да заемат мирски длъжности са: “6 Апостолско правило, 3 и 7 пр. на IV Вселенски събор, 10 пр. на VII Вселенски събор, 11 пр. на Двукратния събор, касаещ конкретно мирските началствени длъжности. Пет тухли от градежа на Църквата. Кой разумен човек ще махне без причина пет тухли от своята къща и ще остави дупка!? Нали това може да предизвика пропукване на стените и разрушаване на къщата. Същото се отнася и за Църквата. Правилата са нейните тухли. Ако се извади което и да е от тях, тя ще рухне. Ние обаче знаем и имаме упование в обещанието на нашия Спасител Господ Иисус Христос, че въпреки усилията на всякакви прелъстени хора – еретици, разколници, атеисти и др. под, обединени под общото име сатанисти, и портите адови няма да и надделеят /Мат. 16:18/.

От издигналите кандидатурата на о. Боян Саръев за кмет на Кърджали политически сили, ВМРО, ГЕРБ и Атака, само партията на г-н Волен Сидеров не разбра и не прие позицията на Пловдивския митрополит, и започна злостна кампания срещу него. В следобедните часове на 6 август, когато празнуваме Преображение Господне, екипа на предаването “Паралакс” нахлу в сградата на Пловдивска митрополия и покоите на митрополита: във в-к “Атака” се изляха обиди и обвинения които от чувство за срам не желаем да споменаваме. Срамният връх на всичко това, или по – точно дъното на падение до което стигнаха започналите кампанията бе споменатото предаване “Паралакс”, излъчено на 8 август вечерта.

Трудно ни е да говорим за видяното и чутото в това предаване; трудно, не защото не можем, а защото сърцата ни са препълнени от болка до каква степен мерзостта на духовното запустение може да обземе човешките сърца. Два пъти в българската църковна история православното свещенство е било пребивано с камъни: един път по време на турското робство, и втори – на петдесет годишния атеистичен режим. Логично е да зададем въпроса: кой тогава е истинския предател? Онзи който твърдо следва учението и правилата на Църквата, запазила българския дух по време и на двете владичества, или онзи, който си служи с техните методи за саморазправа с опонентите си? Как да приемем в днешното демократично време, когато България стана част от Европейския съюз явното подстрекаване към етническа и религиозна омраза, изразено чрез призоваването да се секат турски глави, като се започне от главата на Пловдивския митрополит, и трикратното “смърт, смърт, смърт” изказани от зрители на въпросното предаване? Кой ще носи отговорността ако някой, обладан от сатанински дух реши да посегне на Негово Високопреосвещенство?…

Св.ап. Петър ни съветва: “Бъдете всякога готови с кротост и боязън да отговаряте всекиму, който иска от вас сметка за вашата надежда”/1 Петр. 3:15/. Съгласно това ние се чувстваме длъжни пред свещенническата си съвест да отговорим на отправените към нашия митрополит обиди и клевети, защото те не са само към него, а към всички нас – православните свещеници на Пловдивска епархия, чиято митрополитска катедра никога не е била заемана и няма да бъде, от предаващи своето паство архиерей. Не е предател и Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, а грижовен пастир за духовното просвещение и душеспасение на всички нас – православни клир и народ. За онези, чиито сърдечни очи и уши са отворени това е видно. Наскоро благодарение на него ние преживяхме на два пъти небивала духовна радост да се поклоним на част от мощите на св. Иоан Кръстител и на частица от Светия Кръст Господен. Елате и вижте благообразието на православните храмове в гр. Пловдив, елате и вижте, че там, където някога са влизали пет човека, днес са петдесет, а утре ще станат и петстотин. Елате и вижте, и тогава говорете, за да бъдете посрамени сами от собствените си обвинения.

Простете за дългото изявление, но от препълнени с мъка говорят нашите сърца…В заключение заявяваме категорично, че заставаме твърдо зад позицията на нашия митрополит и го подкрепяме всеотдайно и синовно в тези трудни мигове който изживява. Ще го подкрепяме и в бъдеще, за преуспяването на древлепросиялата Пловдивска епархия, на Българската Православна Църква, на благочестивия български народ.

Призоваваме държавните органи, отговорни за реда и мира в страната, да вземат под внимание отправените заплахи за насилие и смърт по време на предаването “Паралакс”, и съответните мерки за забраняване на Телевизия “Скат” като насаждаща в българското общество етническа и религиозна омраза и подтикваща към насилие. Молим се за душите на всички онези, които се осмелиха по такъв сатанински начин да поругаят Българската Православна Църква и се надяваме за тяхното вразумление.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...