Дора Янкова, кмет на Смолян: Камбаните ще бият за доброто на България


Дора Янкова, кмет на Смолян Източник: в. Стандарт, бр. 4837, 26 юни 2006

Г-жо Янкова, какво е за вас и за всички смолянчани тази голяма православна църква, която ще бъде открита на 2 юли?

Когато човек слуша актуалните новини, които ни заливат със скандали, когато леко и лесно се руши всичко наоколо ни, като че ли ние в Смолян се опитваме чрез тази църква да създадем един нов символ, да дадем нови знаци – на съзиданието и на градежа. И това е може би добрата новина – както за Смолян, така и за Родопите, а и за цяла България. Добра новина за новите послания от хората, които искат България да е силна, да има нов дух.


Кои са тези послания?

Стремежът да се пази духовното. Този стремеж звучи много силно, когато се случва в сърцето на Родопите, в Смолян. Защото не случайно в исторически план за нашата планина са казали, че Родопа е българската твърдина. И това е нещо много важно сега, на портата и на влизането ни в Европейския съюз. В този смисъл знакът, който дава г-н Батков, неговото дарителство за храм, издигащ се сега в града, е една опора за българите. Един предвестник, че нещата в нашата страна ще се обърнат към добро. Защото ние сме длъжни да градим нова България в обединена Европа. Затова искам да благодаря преди всичко на семейство Баткови от името на жителите, които представлявам за това, че дариха и съградиха храма за всички нас и с обич.

За какво ще бият камбаните в Смолян на 2 юли?

За нова България, за новите хора, за обединена Европа. И нека вече оттук насетне всички търсим онова, което ни обединява, но да пазим и чисто българското, което ще бъде идентичното за нас. Затова искам да поканя всички българи на 2 юли на освещаването на българския православен храм "Свети Висарион Смолянски" на този голям български празник. Според мен той няма да е само наш. Ние ще бъдем домакини на нещо голямо, българско. Затова искам да споделя като кмет, че съм обнадеждена за нашата община, за нашето отечество България, когато има такива хора, които правят, които даряват, като Тодор и Здравка Баткови. И се надявам, че ще има още много такива символи, които ще ги издигаме и ще ги говорим на глас, а няма да тънем в скандали и няма да търсим онова, което ни разединява. Заповядайте в Смолян да чуем камбаните и нека всички българи, които милеят за България и искат да изпитат този голям български празник, да дойдат.

Интервюто е излъчено по БНР

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...