Митрополит Кирил: Агенти от Държавна сигурност нямат място в църквата


Източник: БНТ, Денят започва

Разговор на Асен Григоров, водещ на сутрешния блок на БНТ, с Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил във връзка със Закона за отварянето на архивите на Държавна сигурност и новината за оттеглянето на варшавския архиепископ Станислав Виелгус заради сътрудничеството му с тайните служби


Водещ Асен Григоров: Сега започваме с една тема, която предаването ни подхвана онзи ден. Става дума за това ще се пречисти ли Българската православна църква (БПЦ) от агенти на бившата Държавна сигурност (ДС), независимо българската или руската, като поводите да говорим за това са два. Единият е, че все по-близко идва времето, в което новият Закон за отваряне на архивите на ДС ще влезе в действие и ще се види всъщност кой кой е и в БПЦ заедно с други публични институции. И другият повод е, че голяма световна новина стана подаването на оставка от назначения месец по-рано архиепископ на Варшава, който се оказа с ярко CV в областта на агентурните дела.

По този повод пък вчера варненският митрополит Кирил, за когото се говори, че е един от кандидатите за патриаршески пост, ако един ден патриарх Максим се оттегли, даде пресконференция. Ето го сега и Негово Високопреосвещенство на пряката линия от Варна. Добро утро.

Митрополит Кирил: Добро утро, г-н Григоров.

Водещ: Добро утро. Защо решихте да дадете пресконференция? Първо оттам да започнем.

Митрополит Кирил: Ами, защото така се говори в ефир по мой адрес, без да бъда попитан, без да се вземе моето мнение. Още повече, както казахте, законът не е достигнал до нас да се разгледа и ако имат някакви доказателства тези хора, да ги представят, а не така да говорят наизуст […]

Водещ: Това беше в рамките на свободен коментар общо взето, от г-н Калин Янакиев тук.

Митрополит Кирил: Ама представяте ли си какво… Значи, аз не съм кандидат за патриарх, но в ефир вече прозвуча – представяте ли си този човек да стане патриарх. Е, как го виждате това?

Водещ: Добре, кажете ясно сега – вие кандидат ли сте за патриарх или не сте?

Митрополит Кирил: Аз не съм сътрудничил на никого, само съм служил на БПЦ и това съм го правил винаги с това съзнание, нито съм подписвал някакви документи в това отношение.

Водещ: Сигурно не се чухме. Аз Ви питах кандидат ли сте за патриарх или не, кажете го ясно.

Митрополит Кирил: Не съм, не съм, никога не съм бил кандидат за какъвто и да е бил пост и затова съм бил винаги спокоен. Ако ме оценят и хората ме предложат, и ме изберат, това е друг въпрос, както винаги досега. И за Варненски митрополит съм избран, не съм назначен от когото и да било […]

Водещ: Е, така е, то за патриарх ще трябва събор да Ви избере, няма как да Ви назначи някой.

Митрополит Кирил: Не, същото е и за митрополит. То си е така.

Водещ: Тоест вие лично не се обявявате за кандидат, обаче ако Ви оценят, предложат и изберат, ще се съгласите да поемете този пост?

Митрополит Кирил: Това е послушание в църквата. Не съм сигурен, дали ще се съглася.

Водещ: Има ли, така да се изразя с език от другия свят – от политическия – има ли кампания, предизборна, сред висшите духовници на БПЦ?

Митрополит Кирил: Не, мисля, че… няма. Повече тя се води от някои групировки…

Водещ: Какви групировки имате…

Митрополит Кирил: Ами, на различни – икономически и борчески.

Водещ: Икономически и борчески групировки се намесват в православната църква, така ли да Ви разбирам?

Митрополит Кирил: Те смятат, че могат да влияят, както се опитват и за Пловдив. Но аз съм го казал и го заявявам, че никога не съм влияел на свещеници и няма да влияя. Те ще служат с… като имам предвид сега за Пловдив, този, когото ще изберат, те сами да си го избират.

Водещ: Кои са тези групировки, които влияят?

Митрополит Кирил: Ами, те си имат фаворити и смятат, че ще могат да постигнат нещо по този начин. И като бъде техният човек, така да се каже, да имат влияние за имотите в църквата. Това може да е лично мнение, но така го виждам. Защото не мога да разбера и да си го обясня как някои архиереи може би не го разбират, но вече се поддават на такива влияния.

Водещ: Кажете де, говорете с някакви имена.

Митрополит Кирил: Не мога…, нямам доказателства – конкретни и писмени, така да се каже.

Водещ: Но твърдите, че групировки се намесват в църковните дела.

Митрополит Кирил: Те смятат, че могат да влияят, да решават съдбата на хиляди свещеници със своите средства, и аз съм категорично против това, но не мога да кажа, не е моя работа.

Водещ: Между другото – пак в рамките на общественото мнение и слуховете – Вас Ви спрягат като един от хората, които силно се интересувате от бизнес и имоти.

Митрополит Кирил: Не, аз не се интересувам, аз си върша работата.

Водещ: Каква е историята например с вилното селище, което е близо до Албена? Това било Ваш проект, се твърди.

Митрополит Кирил: Няма все още проект.

Водещ: Няма проект. Ама какво ще правите там?

Митрополит Кирил: Ами, както правят и други хора, които строят, които имат участъци, земи, парцели. Това си е нормална стопанска дейност.

Водещ: Кой ще бъде инвеститор, да кажем, самата църква ли ще се яви инвеститор в това вилно селище?

Митрополит Кирил: Според договорките обикновено е така. Една част се дава като обезщетение на собственика, както е по законите. Нищо незаконно няма да се прави.

Водещ: Тоест вие ще поканите фирма да строи, тя ще Ви даде като обезпечение там частта, която Ви се полага, заради терена и така църквата…

Митрополит Кирил: И досега сме го правили.

Водещ: Моля?

Митрополит Кирил: И досега сме го правили.

Водещ: А защо тогава търпите толкова атаки по този въпрос, ако това е някаква нормална практика?

Митрополит Кирил: Ами, попитайте тях, питайте тях, защо мен питате?

Водещ: А коя ще бъде другата фирма, … коя ще бъде всъщност фирмата, която ще бъде привлечена да строи?

Митрополит Кирил: Няма още такава.

Водещ: Няма, в смисъл имате го само като намерение, така ли?

Митрополит Кирил: Ама, разбира се, когато има вече, се появят, и то сериозни, да е изгодно и за църквата.

Водещ: А кой преценява? В смисъл, понеже вие подхванахте въпроса за…

Митрополит Кирил: Общинският съвет. Първо църковното настоятелство.

Водещ: Вие подхванахте темата за имотите, кажете как трябва да се управляват имотите на църквата.

Митрополит Кирил: Всяко църковно настоятелство поне засега е юридическо лице и то си взима решение в зависимост какви предложения има. И след това при този протокол на църковното настоятелство се одобрява от епархийския съвет. Приема се или не се приема.

Водещ: Гледал ли сте филма "Кръстникът"?

Митрополит Кирил: Някои части.

Водещ: Онази част, третата част, в която църквата срещу една огромна сума, мисля, че беше 700 милиона долара, пуска един съмнителен бизнесмен в управлението на недвижимите си имоти. Гледал ли сте?

Митрополит Кирил: Не, но не съм го правил и няма да го направя.

Водещ: Да. Съветвам Ви да изгледате, това е трета серия на "Кръстникът". Вътре е…

Митрополит Кирил: Ама въобще няма нужда да гледам филми, разни измислени истории.

Водещ: Измислени са. Хвърлете едно око, ще ме разберете какво имам предвид.

Митрополит Кирил: Това, че някъде се прави, не значи, че и в България се прави.

Водещ: Добре, дайте да се върнем сега на основната тема. Проблем ли е това, че в българското православие са бъркали с мръсни ръце бившите комунистически служби?

Митрополит Кирил: Е, не е добре.

Водещ: Не е добре.

Митрополит Кирил: Особено, нали, ако някои са злоупотребявали с доверието и да шпионираш брата си, защото ние не казваме колега, да пишеш някои неща за него, и то особено да са отрицателни, без да има основание, не е морално, нито братски, нито християнски, нито морално.

Водещ: Това Вие от Ваше лично име ли го казвате в момента или като тип позиция на Светия синод?

Митрополит Кирил: Не, от мое лично мнение. Аз не мога да ангажирам Светия синод.

Водещ: Трябва ли според Вас Синодът да излезе с някаква позиция за това какво е представлявала комунистическата държава и тайните служби в комунистическата държава?

Митрополит Кирил: Може би, ако Светият синод реши. Както в Народното събрание се подготвя дневният ред, въпросите се разглеждат и ако се реши да се разгледа, тогава – да.

Водещ: Ама то за да се реши, някой трябва да предложи.

Митрополит Кирил: Ами, разбира се.

Водещ: Готов ли сте вие да предложите такова нещо, точка за разглеждане? Примерно Светият синод осъжда престъпленията на комунистическия режим.

Митрополит Кирил: Ако Негово Светейшество ми възложи. Аз в това отношение нямам право без негово благословение, както е в църквата. Всички преписки минават през него, така че даже когато беше в болницата, той е в течение на всички въпроси и всичко той възлага. Без негово благословение действително нищо не става.

Водещ: Нищо не става.

Митрополит Кирил: И той много добре… не забравя нито един въпрос. Даже ако някога ние поизоставим някои въпроси, той обръща внимание.

Водещ: Според Вас какъв процент от свещениците са били по някакъв начин свързани с тайните служби?

Митрополит Кирил: Нито съм подготвен, разбирате, че за този въпрос трябва човек да… Това е сериозен въпрос, не може така да се говори за…

Водещ: Въпросът е много сериозен, обаче вие сте на висока позиция в православната църква, от много години сте в клира и честно да Ви кажа, не вярвам сега, ако ми кажете, че нямате представа.

Митрополит Кирил: […] Човек трябва да се подготви. Как така да говоря наизуст?

Водещ: А как да се подготвите?

Митрополит Кирил: Ами, то трябва да се види всеки един случай какъв е, как е било, за да се прецени действително ли е такъв, защото някои свещеници се представят за репресирани. А знаете ли какъв случай има, той е злоупотребил църковно, наказан е по църковно, а той се изживява и говори, и разпространява, че той е репресиран политически.

Водещ: Добре, това ще са явно едната категория, които ще твърдят, че са репресирани политически. Обаче за някои сигурно ще се окаже, че са били офицери от ДС, не доносници, не вербувани, а такива, които…

Митрополит Кирил: Ама затова трябва да се отворят досиетата да се види, да не се говори наизуст.

Водещ: Според Вас, ако един човек се окаже, че е бил офицер от ДС, какво трябва да направи църквата?

Митрополит Кирил: Ами, да се вземат мерки. Това пак Светият синод ще реши по какъв начин, защото това е вътрешноведомствен въпрос. И затова не е хубаво да се пускат в ефир такива неща.

Водещ: А защо казвате, че е вътрешноведомствен въпрос? Църквата не е ли национална институция, която е обърната към обществото? Какво значи вътрешноведомствен въпрос?

Митрополит Кирил: Ама, разбира се. Ама вижте, ние се отъждествяваме с военните.

Водещ: С какво се отъждествявате?

Митрополит Кирил: Може ли един светски съд да съди военен, да обсъжда и решава съдбата на един военен?

Водещ: А, не знам, това е… ако се сравнявате вие с военен съд, аз не мога да направя коментар по въпроса.

Митрополит Кирил: Ами, ние сме особена институция. Какво, пак ще ме изкарате, че аз говоря като сътрудник на ДС. Благодаря ви.

Водещ: Не, аз Ви питам най-просто. Ако се окаже, че примерно Ваш колега, митрополит от друга епархия, е бил офицер от ДС, Вие лично какво ще си помислите по този въпрос?

Митрополит Кирил: Трябва да се запозная. Ако има доказателства за това, разбира се, няма място в църквата.

Водещ: Няма място, ето това исках да чуя, значи, такива хора имат ли място в църквата или нямат място в църквата.

Митрополит Кирил: Ама абсолютно нямат, как, абсолютно.

Водещ: И това го заявявате отговорно.

Митрополит Кирил: Разбира се.

Водещ: Сега, защо днес вестниците, когато отразяват Вашата пресконференция от вчера, заглавията са следните. "Труд" цитирам сега – "Владика не помни да е бил доносник".

Митрополит Кирил: Не е правилно, не бих казал такова нещо.

Водещ: Във вестник "Сега" – "Митрополит Кирил не помни имал ли е работа с ДС". Значи, Вие имал ли сте…

Митрополит Кирил: Срещал съм се с много хора. Аз откъде да знам кой кой е? Сериозно Ви го говоря това нещо.

Водещ: В смисъл подозирате, че някои от хората, с които сте се срещал, може да са били примерно офицери от ДС, през всичките Ви години на служба?

Митрополит Кирил: Възможно е, но аз нямам такова чувство.

Водещ: Нямате такова чувство. То тези неща вие знаете как се доказват – подписват се документи за сътрудничество, изпращат се доноси до…

Митрополит Кирил: Не съм подписвал, това със сигурност, със сигурност това мога да Ви го кажа, не съм подписвал.

Водещ: Не сте подписвал документ.

Митрополит Кирил: Не съм.

Водещ: И казвате… защото трябва разговорът да върви към приключване, важни неща казахте. Вашето мнение е, че за когото се докаже, че е бил от ДС, няма място в църквата и че…

Митрополит Кирил: Разбира се, ако е злоупотребявал. Защото какво значи… аз така мисля.

Водещ: Е, какво значи да е злоупотребявал?

Митрополит Кирил: Работил е против държавата, така ли искате да кажете?

Водещ: Не, затова Ви питах аз в началото, дали Светият синод ще осъди предишния режим, който беше в България до 1989 година, или няма? Защото ако не го осъди…

Митрополит Кирил: Не мога да кажа. Впрочем аз не съм подготвен за този въпрос също. Мисля, че имаме изявления в това отношение, когато стана промяната.

Водещ: А не Ви ли се вижда важен въпросът сега, след като се започнат да се отварят досиетата на всички публични фигури, включително журналисти, политици и т.н., и на православната църква?

Митрополит Кирил: Да.

Водещ: Важен Ви се вижда въпросът.

Митрополит Кирил: Ама разбира се, трябва да са ясни нещата.

Водещ: Ами, добре, да се надявам, че ще го обсъдите в рамките на Синода, защото наистина е важно за хората, които вярват в църквата, вярват в свещениците, и се очаква от тях да продължат да вярват.

Митрополит Кирил: Разбира се. След като има съответните документи, цялата преписка като се събере, да решаваме пълноценно, а не така на ишлеме, наизуст.

Водещ: Добре, така да завършим. Аз много Ви благодаря за това, че се съгласихте да се включите в разговора в нашето студио.

Митрополит Кирил: Благодаря, Бог да Ви благослови и помага!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...